Foto från skolavslutning på Furulunds skola före pandemin.
Foto från skolavslutning på Furulunds skola före pandemin. Bild: Jonas Rindefjell

Föräldrar inte välkomna på skolavslutningen om de har barn i fel klass

Sommarlov, skolavslutningar och studenten närmar sig för Partilles elever. Men alla föräldrar är inte välkomna att fira sina barns skolavslutningar.
– Vi sätter fokus på att eleverna får en bra skolavslutning, säger Ida Wallström, biträdande rektor på Furulundsskolan.

ANNONS

Furulundsskolan i Partille har sin skolavslutning den tionde juni. Efter två år av pandemi och begränsade sammankomster har många föräldrar sett fram emot att se sina barn sjunga Idas sommarvisa och få ett fint avslut inför sommaren. Däremot, är fler än hälften av föräldrarna inte välkomna på skolavslutningen.

Nyligen gick information ut från Furulundsskolan att de föräldrar som får närvara under skolavslutningen på Furulundsskolan är de som har barn i klasser som byter sammanhang eller mentorer. Detta berör förskoleklassen samt årskurs tre och sex. Det betyder att föräldrarna till barnen i årskurs ett, två, fyra och fem inte välkomnas på skolavslutningen.

ANNONS

– Vi utgår från att eleverna ska få en så bra skolavslutning som möjligt, säger Ida Wallström.

Hon förklarar att de har försökt göra det bästa utifrån de förutsättningar de har.

– Framåt jobbar vi vidare såklart för att hitta en organisering kring skolavslutning som är så bra som möjligt för alla. Vi hoppas att i framtiden kunna göra på ett annat sätt och att det nästa år ser annorlunda ut men där är vi inte i dag.

Ett speciellt år för skolan

Innan pandemin var skolan organiserad på ett annat sätt än vad den är i dag. Antalet årskurser har minskat på samma antal byggnader och i dag består skolan i stället bara av elever från förskolan upp till årskurs sex. På grund av detta har skolan behövt se över hur de ska utforma skolavslutningen utifrån de nya förutsättningarna.

Skolan har under läsåret haft påfrestningar, inte bara på grund av pandemin utan även på grund av en brand som inträffade i september.

– Vi disponerar fortfarande inte alla lokaler som vi hade ursprungligen, säger Ida Wallström.

Årets skolavslutning bygger på den erfarenhet som personalen har.

– Vi vill skapa en skolavslutning efter de förutsättningar som gäller i dag. Vi har gjort en bedömning utifrån de förutsättningarna vi har just nu.

Ser olika ut på olika skolor

Charlotte Johansson, chef för utbildningsförvaltningen i Partille, förklarar att varje skola själv bestämmer hur de organiserar skolavslutningen.

– Det ser olika ut på olika skolor och det är upp till varje skola och rektor att bestämma om man har med föräldrar eller inte på skolavslutningen.

Charlotte Johansson förklarar att en anledning till att bara en del av föräldrarna får närvara på skolavslutningar kan bero på platsbrist. Hon tror även att det finns en tanke bakom hur varje skola väljer att göra, men att eleverna alltid är i fokus.

– Man vill alltid att skolavslutningen ska bli på allra bästa sätt för eleverna, det är deras skolavslutning och det är de som är viktigast den här dagen.

LÄS MER:En av sju ungdomar erbjuds kommunalt feriearbete

LÄS MER:En vecka kvar till studenten

LÄS MER:Göteborgselever får gratis sommarlovskort – Partille blir utan

ANNONS