Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Fullt på Partille hunddagis: ”Hårdare tryck än någonsin”

Hundboomen under coronapandemin fyller landets hunddagis till brädden. Partille är inget undantag.
– Det kommer mejl varje dag från hundägare som ska tillbaka till jobbet och behöver plats för sin hund, säger Partille Hunddagis ägare Solveig Bryn.

Det är norra Europas kanske regnigaste fredagsförmiddag men det hindrar inte de allra flesta hundarna på Partille Hunddagis att vara ute på en promenad i skogen med sina skötare. Solveig Bryn, som 2008 startade dagiset och nu har hand om 35 hundar varje dag, slänger sig med den gamla devisen ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” och sätter sig vid köksbordet för att berätta om det oerhörda tryck på hunddagisplatser hon upplevt sedan i somras. Varje dag får hon mejl eller samtal från desperata hundägare som behöver någonstans för hunden att vara när de nu ska tillbaka till sina arbetsplatser.

– För ett år sedan pratade jag med en väninna som är uppfödare, hon sa att intresset för att skaffa hund var helt galet stort. Hon hade kunnat sälja fem gånger så många kullar, säger Solveig Bryn.

Tappade 30 procent under pandemin

Hemmajobbande vuxna med barn som länge längtat efter en hund hade plötsligt både tid och möjlighet. De bestämde sig snabbt, ibland lite för snabbt, för att skaffa jycke och de långa köerna till hunddagisen är efterdyningar av detta.

– Vi har aldrig haft ett sådant tryck och det saknas platser överallt. Jag hade inte haft något emot om det startades fler hunddagis. Dessutom ser vi mycket omplaceringar av hundar som det helt enkelt inte finns tid för längre, säger hon.

Trots den stora efterfrågan har Solveig Bryn inga planer på att expandera Partille Hunddagis, hon vill ha ett liv utöver jobbet också, och faktum är att även hon själv och hennes verksamhet fortfarande lever med konsekvenserna av corona.

– När folk började jobba hemma eller blev av med jobbet så tappade jag direkt 30 procent av mina intäkter, då behövdes inte dagisplatserna. Jag kämpar fortfarande med den ekonomiska smällen men förväntar mig att vara ikapp inom ett halvår.

LÄS MER: Högdosvaccin ska rädda de äldsta från säsongsinfluensan

Vill ha hundrum på arbetsplatser

Partille Hunddagis har inget kösystem, Solveig känner att hon behöver kunna placera in den hund som passar bäst när en ledig plats uppstår. Och ganska ofta när hon ringer tillbaka till någon som ansökt om plats så har de redan löst problemet. Men i och med att allt fler platser saknas så vill hon ändå bjuda på några tips om vad en hundägare utan dagisplats kan ta sig till. Dels kan de vända sig till privata dagmattar eller -hussar, dels kan det faktiskt finnas möjlighet att ta med hunden till jobbet. I alla fall om du, som Solveig Bryn menar, jobbar på ett ställe som är mån om sin personal.

– På många arbetsplatser är man mån om sin personal och dess arbetsmiljö och jag tycker att en del i detta kunde vara att erbjuda hundägare ett hundrum eller utrymme på jobbet där hunden kan vara under dagen, säger hon.

En genomblöt personal kommer in med koppel fyllda av glada hundar och det är äntligen dags för Ludde, som är på inskolning, att få komma ut en sväng. Det finns, som sagt, inget dåligt väder.

LÄS MER: Nattid har över två miljoner följare – på lördag träffar hon några på HeYou

80 000 nya hundar 2021

Antalet nyregistrerade hundar överstiger med råge antalet hunddagisplatser som finns tillgängliga.

Jordbruksverkets statistik visar att drygt 70 000 nya hundar registrerades i Sverige 2020, 10 000 fler än 2019. Mycket talar för att denna siffra kan stiga med ytterligare 10 000 till 80 000 för 2021.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.