Kniven mannen bar i Allum är en så kallad kukri, som i bärs av nepalesiska elitsoldater.
Kniven mannen bar i Allum är en så kallad kukri, som i bärs av nepalesiska elitsoldater. Bild: Polisen

Full man bar nepalesisk stridskniv i Allum – åtalas

En berusad och narkotikapåverkad man bar en så kallad kukri, som är en nepalesisk stridskniv, när han besökte Allum tidigare i år.
Mannen brottades ner av väktare och åtalas nu misstänkt för grovt brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott.
– Jag vet inte varför jag tog med mig den jävla kniven. Jag var inte nykter när jag gick hemifrån, säger mannen i förhör med polis.

ANNONS
|

Det var i början av februari i år som mannen i sällskap med en annan man observerades i närheten av Espresso house i Allum, där han väntade på att bli serverad en kaffe som han köpt.

I förundersökningsprotokollet som Partille Tidning tagit del av framgår det att duon först observerades av polis som till en början valde att inte ingripa, eftersom de fick syn på ett par individer som de sökte i ett annat ärende.

Polispatrullen bad då väktare att hålla koll på männen tills de kom tillbaka. När de återvände en kort stund senare hade situationen urartat.

– Då möter vi igen den ordningsvakt jag talade med tidigare och han säger att de båda skumma typerna hade mer eller mindre dragit när de fick syn på ordningsvakterna och efter en kortare språngmarsch hade de brottat ner och gripit den ena precis vid Kyrktorget och då hade det trillat ut en machete-liknande kniv, berättar en polis i sin händelserapport.

ANNONS

Kniven används av elitförband

Den ”machete-liknande” kniven hade burits mer eller mindre synligt i mannens byxlinning och är en så kallad kukri. Exemplaret mannen bar hade ett blad på 26 centimeter.

Kniven bärs av nepalesiska elitsoldater, så kallade ”gurkhas”, som i två hundra års tid tjänstgjort som specialförband i den brittiska armén och är kända för sin tapperhet.

Mannen kamrat lyckades fly undan ordningsvakterna och den knivbeväpnade mannen fick spendera en stund i fyllecell, vilket Partille Tidning rapporterade om dagen då händelsen inträffade.

– Han blir omhändertagen för fylleri och får följa med till polisstationen för att sova ruset av sig, sa polisens presstalesperson Thomas Fuxborg vid tillfället.

Klassas som grovt brott

Nu har mannen åtalats för ringa narkotikabrott då han i samband med att han greps hade amfetamin och alprazolam i blodet. Mannen åtalas också för grovt brott mot knivlagen.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom det fanns påtaglig fara för att kniven skulle komma till användning vid brott mot liv och hälsa, eftersom NN var narkotikapåverkad, förvarade kniven lättillgängligt i byxlinningen, rörde sig på en plats där det befann sig mycket folk samt att kniven var av särskilt farlig art”, står det i åtalet.

Var full när han beväpnade sig

Mannen erkänner brott och berättar i förhör med polis att han druckit sig full innan han besökte Allum den där dagen.

Polisen: Varför hade du kniv på dig när du befann dig på Allums köpcentrum?

– Jag vet inte varför jag tog med mig den jävla kniven. Jag var inte nykter när jag gick hemifrån.

Polisen: Om du skulle uppskatta din berusningsgrad från 1-10.

– 10 typ, svarar mannen.

Polisen: Vid en eventuell rättegång, godtar du den försvarare som rätten förordnar till dig eller har du något eget önskemål?

– Gör vad fan ni vill.

Mannen har tidigare dömts för bland annat grovt rattfylleri, ofredande, stöld, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

LÄS MER:Kvinna snattade på Ica Maxi i Allum – får böta 17 400 kronor

LÄS MER:Stal för tusenlapp på Ica Maxi – får böta 26 400 kronor

LÄS MER:Larm om gasutsläpp i p-hus vid Allum

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS