Från apartheid i Sydafrika till gemenskapen i Furulund

Han växte upp med apartheid i Sydafrika och har världen som arbetsplats. Men i Partille och församlingen i Furulund har gruvkemisten Christos Tsouris hittat den plats han vill vara på.

ANNONS
|

LÄS MER:Tumören fick Kristofer att börja måla – nu siktar han på att ställa ut

LÄS MER:Polisen lägger ner anmälan om intrång på äldreboende

Christos Tsouris visar runt i den luftiga kyrkosalen i Furulunds församling. Han steg in här för tre år sedan och kände sig direkt hemma. Han pratar med en brytning, men hittar de svenska orden och är flytande på sitt nya språk. Ute strilar regnet och det är grått. Senare i eftermiddag ska han på gudstjänst här. Han växte upp i det separerande apartheid-systemet i Sydafrika som han såg försvinna över en natt. Christos Tsouris är i dag mindre sydafrikansk än när han kom hit för snart fem år sedan.

– Jag har lärt mig att kunna respektera både min kultur och den svenska kulturen. Jag respekterar lite mer att vara tyst, jämfört med innan, jag tar inte kontakt lika mycket på bussen och så. Jag har nog taggat ner lite grann, tror Christos Tsouris.

ANNONS
Christos Tsouris känner sig hemma i Furulunds församling.
Christos Tsouris känner sig hemma i Furulunds församling. Bild: Shamiram Demir

Men under uppväxten i Sydafrika påmindes han om att hans föräldrar inte var ”helt vita” utan hade invandrat från Cypern.

– Min familj klassificerades som ”andra” man var varken vita eller svarta, man var nånstans mittemellan.

Man har växt upp i ett system som säger nånting och så märker man att det är tvärtom när man träffas och umgås

Samtidigt gick han i en skola med enbart vita. Sedan över en natt svängde hela hans värld upp och ner när apartheid-systemet gick i graven.

– Man har växt upp i ett system som säger nånting och så märker man att det är tvärtom när man träffas och umgås. Man tror kanske inte på systemet, men var typ hjärntvättad till att tro på det, försöker han förklara vad han gick igenom.

När apartheid försvann år 1994 fanns bara ett folk – utan separerade skolor, sittplatser eller arbetsplatser. Då var han närmare 12 år gammal. Han minns den första tiden efteråt.

– Det var två starka känslor, dels en oro för att det skulle bli krig, men tack och lov blev det inte så. Och den andra känslan var wow, äntligen är vi ett land.

Studier i kemi tog honom världen runt

Christos Tsouris studerade till kemist och började arbeta inom gruvindustrin i Johannesberg. Han stöttade forskningscenter på labb runtom i världen med röntgenbaserad teknik för olika metaller. Sedan erbjöds han arbete för ett holländskt företag och här fick han utveckla en röntgenmaskin som kan mäta koncentrationen av grundämnen i olika material. Slutprodukten används flitigt på många håll i världen just nu.

– Det var en spännande tid med att utveckla en ganska hög teknologi.

Efter fyra år fick han chansen att flytta till Göteborg.

– Det var ett ganska stort beslut, jag hade precis lärt mig ett annat språk och kommit in i en annan kultur, och tänkte ”ska jag göra det igen?” Men det kändes rätt efter några besök här, minns Christos Tsouris.

Svetsföretaget ESAB hade skräddarsytt ett jobb för honom. Christos Tsouris skulle vägleda personal på 23 labb på olika håll i världen. Han stöttar personalen att utveckla olika metoder för att producera till exempel svetsmaterial med rätt kemisk sammansättning.

– Det är precis vad jag gillar att göra, att stötta människor, som en coach, istället för att vara på en plats bara.

LÄS MER:Matilda vill bota trädgårdsskräcken

Christos Tsouris älskar resorna som tar honom över hela världen, även om det under coronapandemin främst blivit digitala resor via datorn i Partille.

– Att uppleva olika kulturer, och maten är alltid viktigt för mig. Och att få testa nånting annat, det är spännande tycker jag, säger Christos Tsouris.

Hittade hem till församlingen i Partille

Det tog ett år i det nya landet att hitta till gemenskapen i församlingen i Furulund. För honom var kyrkan en viktig plats, eftersom han vuxit upp med det hemma i Sydafrika. Och vid flytten till Göteborg år 2017 besökte han många olika församlingar. Men det var först när han kom till Furulunds församling i Partille som han kände att han kommit rätt. Tavlan vid altaret som heter ”Välkommen hem” och är målad av Lotta Söder visar hur Jesus välkomnar en kvinna. Den symboliserar det han fann på platsen.

– Kyrkan är inte bara en plats att gå till på söndagar utan det är också att vara med människor under veckorna. Jag har vänner i Göteborg och har behållit dem, men här har jag hittat en gemenskap och en familj.

Vad var det med den här församlingen som fick dig att känna dig hemma?

– Jag tror det är en blandning av hur människor agerar, alltså hur de pratar och visar intresse för dig. Men jag tycker också att predikan är djup och talar till mig.

Han och några andra nya församlingsmedlemmar fick i början dessutom en del av predikan översatt till engelska, vilket ökade på känslan av att vara välkomnad. Samtidigt betonar han vikten av att lära sig språket för att på allvar komma in i en gemenskap om man är ny i ett land. Han läser fortfarande svenska på kvällarna.

Sjunger i kör och leder en egen musikgrupp

En annan viktig del som han kunnat utveckla är hans musikintresse. Han sjunger med i en kör och har ansvar för en grupp som både spelar och sjunger tillsammans, där flera kommer från Kongo. De har översatt psalmer från zulu och swahili till svenska.

– Vi tog några väldigt kända psalmer därifrån och översatte dom och så har vi också kunnat lära församlingen något annat.

Förra året gav Christos Tsouris ut en sång via församlingens egna musikkanal. Den har spelats på både Youtube och streamats på Spotify och heter ”Min Förlossare”.

Jag är inte rädd att prata om mig själv, men också för att visa uppskattning för människor omkring mig både privat och på jobbet, det är ganska vanligt där jag kommer ifrån

Under åren i Sverige har han gjort lite av en kulturell resa. Christos Tsouris kan vara rätt spontan och bjuder gärna över folk som han kanske inte känner särskilt mycket. Men vissa av dom bitarna har han tonat ner under åren i Sverige. Andra delar som kommer från hans sydafrikanska bakgrund vill han behålla.

– Jag är inte rädd att prata om mig själv, men också för att visa uppskattning för människor omkring mig både privat och på jobbet, det är ganska vanligt där jag kommer ifrån. Så jag jobbar lite mot Jantelagen, säger han med en glimt i ögat.

Rådet till personer som är nya i landet och som vill hitta hem är enkelt.

– Hitta en plats där du känner att du kan bygga upp nåt och växa, det gör otroligt mycket för dig. Det är därför jag har flyttat till Partille.

LÄS MER:Julkrubban har fortfarande sin plats i kyrkan i Partille

LÄS MER:Smycken med kristet budskap går hem i Paris och New York

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS