Det bajsvatten som släpptes ut i Aspen i samband med ovädret Hans är nu borta. Kommunen häver därmed sin avrådan från bad.
Det bajsvatten som släpptes ut i Aspen i samband med ovädret Hans är nu borta. Kommunen häver därmed sin avrådan från bad. Bild: Partille kommun

Fritt fram för bad i Aspen – bajsvattnet är borta

Det bajsvatten som släpptes ut i Aspen i samband med ovädret Hans är nu borta. Kommunen häver därmed sin avrådan från bad.

ANNONS

När ovädret Hans drog in över Partille den 8 augusti föll så mycket regn att dagvattenbrunnarna inte kunde ta emot allt. För att minska trycket i ledningarna genomförde flera kommuner, bland annat Partille och Lerum, en så kallad bräddning. Detta innebär att dag- och avloppsvatten släpps ut direkt i närliggande vattendrag eller sjö, i detta fall Aspen.

Kommunens första provtagning av Aspenvattnet, gjord vid Humlebadet några dagar efter bräddningen, visade på en förhöjd halt av e-colibakterier och en avrådan från bad upprättades. En liknande avrådan kom också från Lerums kommun.

I Lerum visade nya prover från den 14 augusti att vattnet då var ”tjänligt med anmärkning” och avrådan från bad hävdes. I Partille dröjde det längre, men under tisdagen tog kommunen efter att ha fått svar på sitt senaste prov att häva badförbudet.

LÄS MER:Besöksmålen med högst betyg i Partille – gömd pärla i topp

LÄS MER:Ringa konsekvenser för kommunen efter stormen Hans framfart

ANNONS