Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fritt fram för 80-plussare att boka en tredje vaccindos

Från och med onsdagen är det fritt fram för alla över 80 att få en påfyllnadsdos och från 11 oktober kan 12–15-åringarna få sin första spruta.
Samtidigt pågår omfattande informationsinsatser för att nå ovaccinerade grupper.

På en presskonferens under tisdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att alla över 80 nu ska kunna få en påfyllnadsdos. Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland, förtydligar hur det ska gå till i regionen:

– Om någon i gruppen med hemtjänst, Säbo, hemsjukvård eller andra som är 80 år och äldre önskar en tredje dos redan nu så har vi sagt till våra vaccinatörer att de ska kunna få det nu, säger hon.

Enligt Kristine Rygge finns det vaccinatörer som har mycket vaccin och lediga tider.

LÄS MER: Trendbrottet håller i sig – covidfallen fortsätter minska

– Vi kommer låta det vara öppet för 80-plussarna att själv boka tid, samtidigt som vi kommer se till att de kontaktas för att erbjudas en tid.

För den som vill få sin tredje dos redan i dag är det också möjligt att gå till en mottagning med drop-in. Endast Pfizer Biontechs vaccin kommer att erbjudas den här gruppen i nuläget, oavsett tidigare vaccin, så kolla först att vaccinatören har det.

Sammanlagt handlar det om 81 170 personer i regionen som kan få en påfyllnadsdos.

75 000 skolbarn kan få sin första dos

Den 11 oktober är det sedan dags för regionens 75 000 unga mellan 12 och 15 att vaccineras. Där kommer det att krävas ett samtycke från båda vårdnadshavarna. För 15-åringar finns dock möjligheten att vaccinera sig utan detta intyg, men då kommer en mognadsbedömning att göras, på samma sätt som det varit möjligt för 16–17-åringar att vaccineras utan vårdnadshavarnas samtycke.

LÄS MER: Smittan har kommit in på Furulunds äldreboende – igen

– Om barnet vill ha vaccin men vårdnadshavarna inte är överens kan vi ta en diskussion med barnet om det behövs mer information eller vad det är det hänger upp sig på.

Det är dock inte självklart att barnet blir vaccinerat även om det själv vill och bara får med sig den ena vårdnadshavaren.

– Men det är inte heller självklart att barnet inte blir vaccinerat. Där får man göra en bedömning från fall till fall, säger Kristine Rygge.

Många riktade insatser

Trots att många riktade insatser görs för att grupper med låg vaccinationsgrad ska vilja ta vaccinet så går det långsamt framåt.

LÄS MER: Västra Götalandsregionen skickar vaccinations-sms för att nå fler invånare

– Utmaningarna ser olika ut. I områden där vi har låg vaccinationstäckning i flera åldersgrupper behöver vi gå ut brett, finnas på plats och svara på mycket frågor samt ha väldigt hög tillgänglighet för att kunna bli vaccinerad där och då.

Enligt Kristine Rygge handlar det inte så mycket om vaccinmotstånd utan snarare tveksamhet.

– Det innebär att vi behöver finnas där med insatser under lång tid.

Sen behövs direkta insatser för att nå de yngre ovaccinerade grupperna.

– Då är vi mer inne på olika evenemang, matcher, Liseberg och kampanjer som ”Ta den för laget”. Även här är det kampanjer kopplade till vaccinering på plats. Vi har också nyligen utbildat unga vaccinationsguider då vi märkt att det är lättare att ta emot råd från någon i ens egen åldersgrupp, säger Kristine Rygge och påminner om den stora vaccinationsdagen 2 oktober.

LÄS MER: Coronasmittan minskar i Partille

Då är alla som ännu inte gjort det välkomna att få en första dos på en av de 120 platser i regionen som kommer att hålla öppet mellan klockan 10 och 14.

Sammanlagt finns 212 621 personer från 16 år och uppåt som är folkbokförda i Västra Götalands län och ännu inte är vaccinerade.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.