Från kommunikatör till vårdbiträde: ”Ett spännande avbrott i vardagen”

Personalbrist inom vården har fått kommunen att tänka utanför boxen. Kommunikatören Nils Wilhelmsson har de tre senaste veckorna bytt ut kommunkontoret till äldreomsorgens lokaler.
– Det blir en ögonöppnare för vilken insats vårdpersonal gör.

ANNONS

Med upp till 70 procent bortfall av ordinarie personal har vården de senaste veckorna fått kalla in personal från bygg- och miljöförvaltningen, kommunförvaltningen samt kulturförvaltningen. För att kunna bli omplacerad måste man sedan tidigare inneha viss kompetens. En som har detta är kommunikatören Nils Wilhelmsson som de tre senaste veckorna blivit inkallad för att jobba inom äldreomsorgen. Denna vecka jobbar han på Furulunds äldreboende med samma antal arbetstimmar.

– Det fungerar bra. Jag fokuserar på detta när jag är här och om jag får tid över svarar jag på mejl för mitt jobb som kommunikatör. Vi förväntas dock inte göra två jobb samtidigt.

LÄS MER:Teststation öppnar vid arenan – men inte för alla

Bakgrund

Sommaren 2019 jobbade Nils Wilhelmsson som personlig assistent. När HR-chefen Mats Nilsson tidigare i år ringde upp Nils Wilhelmsson på grund av personalbrist var det därför en självklarhet för Nils Wilhelmsson att hjälpa till.

– Klart det är speciellt och annorlunda men det är nyttigt ändå. Man får en inblick i verkligheten och det blir en ögonöppnare för vilken insats vårdpersonal gör.

Alla som blev uppringda och omplacerade har sedan tidigare kvalifikationer.

– Det har fungerat bra för oss även om vissa har jobbat med liknande yrken längre tillbaka i tiden än andra. Vi har inte givit mediciner utan städat och bäddat rent.

Inför omplaceringen anordnades en utbildningsdag där man fick gå bredvid.

– Ordinarie personal har förklarat och visat mycket så det har aldrig känts otryggt.

LÄS MER:Flera äldre med hemtjänst covidsmittade

Stödfunktioner

Under denna vecka kommer Nils Wilhelmsson att hjälpa till med att fixa mackor, koka kaffe och te samt servera mat. Efter måltiderna plockas servisen bort och diskas.

– Jag har inte fått hjälpa till med brukarna så på det sätt är det ingen omsorg. Vi stöttar istället upp så att ordinarie personal inte behöver tänka på det som kretsar runt måltiderna.

Föregående två veckor har Nils Wilhelmsson fått hoppa in då och då inom Sävedalens hemtjänst. Där gjorde han, tillsammans med ordinarie personal, hembesök.

– Det är kul att få hjälpa till. Det har varit ett spännande avbrott i vardagen.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS