Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Från Ukraina till Partille – nu flyr orienterarna landet

Råoljepriset höjs och FN utreder krigsbrott i Ukraina. Samtidigt är Sävedalens AIK:s ukrainska orienterare Mariia Tymoshchuk på flykt från det krigsdrabbade landet.

Sent på fredagskvällen hör Mariia Tymoshchuk av sig till Partille Tidning. Hon berättar att hon flytt från byn Bryukhovichi, utanför Lviv, till Polen med tåg tillsammans med familjens två hundar. Hon fortsätter att berätta att hon planerar sin resa till Sverige samtidigt som hon skickar en emoji som korsar fingrarna. Flykten från Ukraina har varit komplicerad men anledningen till att hon till slut lämnade sitt hemland var simpel.

– Det är verkligen ett hårt krig. Vi beslutade att det skulle vara säkrare för mig och hundarna att lämna landet. Det blir också en lättnad för min pojkvän just nu.

Under helgen fortsätter hon att berätta att hennes pojkvän är kvar på grund av lagen om att män mellan 18 och 60 år inte får lämna landet.

– Alla killar jag känner vill dock inte lämna sitt land. De vill volontärarbeta och hjälpa människor som behöver hjälp, säger hon och fortsätter:

– Min pojkvän kommer att stanna i Ukraina för att arbeta och volontärarbeta för tillfället. Han lär även soldaterna orienteringsfärdigheter.

Hennes systrar och systerbarn har lämnat landet och hennes mamma har anlänt till västra Ukraina.

– Hon vill inte lämna landet för hon har aldrig tidigare gjort det och det är svårt för henne.

Om Mariias systrar, som alla tre bor i olika städer i Polen, kommer att möta upp Mariia är inte bestämt ännu.

– Det är ännu dyrare och svårare för dem att göra en längre resa när de har hundar och barn.

Själv funderar hon på att stanna i Sverige.

– Det är bättre för mig nu för då kan jag träna inom Sävedalens AIK för att förbereda mig för 10mila-tävlingen. Jag älskar när jag får träna med klubben, där finns fantastiska personer.

Mottagandet i Polen

Under måndagen uppdaterar Mariia om läget.

– I Polen har det varit ganska okej. Hjälpen och stödet för ukrainare är så stark här, alla hjälper till med mat, kläder, skyddsrum och andra saker. Jag tycker dock synd om mitt land och sedan jag lämnade har jag känt det mycket mer.

Hon fortsätter sedan att berätta om boendesituationen.

– Här i Polen lät några snälla människor mig stanna i deras hem för några dagar. I Sverige har Sävedalens AIK sedan ett klubbhus där jag kan stanna och så hjälper några av klubbmedlemmarna mig med att hitta ett boende. Medlemmar från Sävedalens AIK kommer med många förslag och det är väldigt viktigt för mig nu. Jag uppskattar det väldigt mycket.

Mariia tillägger sedan att hon under tisdagen, eventuellt under torsdagen ska åka vidare till Partille. Enligt Sävedalens ledare Therese Wikström kommer hon att tillsammans med den ukrainska orienteraren Kateryna Dzema, som även hon har medlemskap i Sävedalen AIK, ta sig från Polen till Sverige. Vid färjan kommer andra medlemmar från klubben sedan hämta upp orienterarna med bil. Hur och exakt när detta kommer ske är ännu oklart då de försöker att hjälpa familjemedlemmar till säkerhet.

– Första steget är att få hit dem. Sedan kommer vi att hjälpa dem med allt de behöver, säger Therese Wikström.

Sävadalen AIK:s stöd

Orienteringsklubben har arrangerat ytterligare en insamling som ska skickas iväg till deras fyra ukrainska orienterare under tisdagskvällen.

– I nuläget är den uppe i 32 000 kronor. Det känns bra att kunna göra något. För de som är kvar börjar maten att bli dyr och svår att få tag på. För att de ska kunna köpa på sig ett lager behövs pengar. Katya och Mariia kommer behöva köpa på sig en del saker när de kommer hit.

I nuläget är det pengar som klubben fokuserar på att samla in.

– När Kateryna och Mariia är här kommer vi att se över vad de behöver och se vad vi kan göra där. Kanske blir en insamling av andra saker aktuell då också.

Vill man skänka pengar till orienterarna berättar ledaren Therese Wikström att man kan kontakta klubben via deras hemsida.

LÄS MER: Så ser Partilleborna på rådande krigsläge och bunkringsbehov

LÄS MER: Klent tryck i Hesa Fredrik – hörde du VMA?

LÄS MER: Preppervaror slut – då höjer Biltema priset

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.