Från tvål till choklad – Annika har svårt att vara ledig

Choklad är gott, spännande, lärorikt och väldigt varierande. Inte konstigt då att Annika Löf valt det som konstform.

ANNONS

LÄS MER:Minns du 90-talets tv-succéer från Jonsered?

Annika Löf från Jonsered är en av de människor som är lite dåliga på att vara lediga och bara ligga på sofflocket. Vissa av dem tränar för att springa maraton, andra mekar med sin gamla amerikanare. För Annika är det skapande av praliner och choklad som gäller.

– Jag har ett heltidsjobb som lärare så jag måste försöka begränsa mig lite så att det inte blir för mycket choklad, säger hon och berättar att det var denna avvägning som gjorde att hon lämnade sitt förra hobbyprojekt: att göra tvålar.

LÄS MER:Det gör One Cake med tv-miljonerna

Inget krav

När tvålskapandet plötsligt växte till ett krav, att leverera 500 exakt likadana tvålar till en kund så kändes det plötsligt tvingande och inte längre så givande. Där vill hon inte hamna med chokladen.

ANNONS

– Alla praliner jag gör säljer jag, mer än så ska det inte bli just nu. Jag måste dämpa lusten lite, säger hon.

Men helt som hobby har hon ändå inte lyckats hålla sitt pralinskapande, det blir lätt så när du brinner för något, och därför har hon startat Jonsereds Choklad där hon bland annat hyr in sig och håller kurser och på lördag är det provning i samarbete med kommunen på piren vid Aspen under rubriken Pralinprovning vid Gotaleden.

– Jag har några år kvar till pension och detta är något att fortsätta med när jag slutat jobba, det har alltid funnits ett sug att vara konstnärlig och arbeta med händerna. Att göra praliner är kreativt och ger mig en hel del bonuskunskap, säger Annika Löf.

Lär sig mycket

Ju djupare hon kommit i chokladens värld, desto mer har hon lärt sig. Om områdena den kommer från, om olika länder och världsdelar. En geografilektion, samhällskunskap och kreativitet i ett.

– Det finns så oerhört många variationer av choklad och intresset är stort. Många vill vara säkra på att bönorna är framtagna på ett bra sätt utan barnarbete och jag använder bara naturliga färgämnen, säger hon.

LÄS MER:Poppels öppnar bryggeri i Göteborg – satsar vidare i Jonsered

Äter hellre andras

Och så är vi framme vid den stora frågan: Hur gott tycker Annika Löf det är med choklad?

– Det är klart det är gott men jag äter verkligen inte mycket av de praliner jag gör själv. Jag smakar lite men blir ganska snart trött på det. Då är det roligare att äta praliner som andra har gjort, vi brukar skicka runt lite till varandra inom nätverket, säger hon.

LÄS MER:Lille Grisen i Jonsered når inte höjderna

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS