Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Fortsatt snabb ökning av covid-19-patienter på sjukhus i Västra Götaland

Belastningen på vården ökar snabbt i Västra Götaland. På två dagar har antalet covid-19-patienter på sjukhus ökat med 24 procent.
Det är än så länge Sahlgrenska som är hårdast drabbat av den fjärde coronavågen.

I måndags vårdades 148 patienter med covid-19 på Västra Götalandsregionens sjukhus. Två dagar senare har det ökat till 183 patienter, en ökning med 24 procent.

Noteringen är den klart högsta sedan maj 2021 samtidigt som patientkurvans stigning är brant.

Ännu stabil iva-belastning

Belastningen på den särskilt resurskrävande intensivvården har hittills inte ökat nämnvärt i regionen. På onsdagen vårdas tolv covid-19-patienter på iva, att jämföra med elva i måndags.

Det allt större antalet patienter som skrivs in på sjukhusen innebär ändå att vården tvingas leta lösningar och ställa om.

100 smittade på Sahlgrenska

Sahlgrenska universitetssjukhuset kunde i måndags konstatera att antalet inneliggande covid-19-patienter hade fördubblats på en vecka. Ökningen har fortsatt och Göteborg är regionens hittills hårdast drabbade stad under den fjärde coronavågen, med 100 smittade patienter i behov av sjukhusvård på onsdagsförmiddagen.

– Läget är mycket, mycket ansträngt. Vi har sedan nyårsafton sett en snabb och kraftig uppgång av antalet covid-19-patienter som har behövt läggas in på sjukhus, konstaterade Tobias Carlson, samordnare för Sahlgrenskas pandemigrupp, i måndags.

Fakta: Covid-19-patienter per sjukhus

Statistik från klockan 10.00, onsdagen den 5 januari, visar att patienterna som testat positivt för covid-19 är fördelade mellan Västra Götalandsregionens sjukhus på följande sätt:

NU-sjukvården: 36 varav 2 på iva

Sahlgrenska universitetssjukhuset: 100 varav 6 på iva

Sjukhusen i väster: 15 varav 2 på iva

Skaraborgs sjukhus: 13 varav 0 på iva

Södra Älvsborgs sjukhus: 19 varav 2 på iva

Källa: Västra Götalandsregionen

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.