Första flyktingarna i Partille – Iryna Hnativ vill tillbaka till Lviv

Iryna Hnativ och hennes två söner lämnade med kort varsel sitt välordnade liv för en vecka sedan. Det var tidigt på torsdagen då ryssarna invaderade Ukraina. En vecka senare är hon hemma hos sin syster i radhuset i Kåbäcken. Men hon har köpt en biljett tillbaka och vill återvända för att stötta sitt hemland.

ANNONS
|

Vi möts i ett nybyggt radhusområde i Kåbäcken i Partille. Hennes två pojkar leker med den ettåriga kusinen Julian. Utanför lyser solen och blänket från vårsolen glittrar mot vattnet i den lilla sjön. Men Iryna Hnativ ser inte att våren gör sitt intåg i idyllen. För ett par dagar sedan kom hon hit med flyg från polska Krakow. Där hade hon avvaktat läget i några dagar efter den hastiga flykten från hemstaden Lviv i västra Ukraina.

Beslutet att lämna tog hon snabbt när hon vaknade tidigt på morgonen för en vecka sedan och insåg att hennes land invaderats av Ryssland. På onsdagen dagen innan hade barnen gått i skolan och livet var som vanligt. Hon packade snabbt ett par väskor och åkte i bil med pojkarna och barnens pappa den timslånga vägen till gränsen mot Polen.

ANNONS

– Jag tänkte bara på barnen och att få dem i säkerhet, för vi hade hört att ryssarna hade bombat militära anläggningar utanför staden samma morgon. Så jag ville bara åka. Hade det handlat om mig hade vi stannat.

En miljon internflyktingar

Hon såg flera andra barnfamiljer som väntade vid gränsen, men det var inga mängder av flyktingar den första dagen. I dag är det en helt annan situation. Flyktingorganet UNHCR uppskattar att cirka en miljon ukrainare har lämnat landet efter invasionen i torsdags. Att fly sitt land var ingen enkel sak att göra för Iryna Hnativ som har en chefsposition på en stor läkemedels-fabrik vid namn Arterium Corp, Hatychpharm i Lviv med 1000 anställda.

– Det kändes jobbigt för jag ville stanna. Jag har arbete där, mina vänner, min familj och barnens skola.

Iryna Hnativ som har en chefsposition på en stor läkemedelsfabrik vid namn Arterium Corporation, Hatychpharm i Lviv.
Iryna Hnativ som har en chefsposition på en stor läkemedelsfabrik vid namn Arterium Corporation, Hatychpharm i Lviv. Bild: Shamiram Demir

Välkomnades av privatpersoner i Krakow

Dagarna i Krakow hos en polsk familj var en lång väntan på att ryssarna skulle lämna Ukraina. Men det hände inte.

– De var mycket snälla mot oss och ville bara hjälpa oss utan att ta betalt ens. De mötte oss vid gränsen och tog hem oss. Det kändes bra att de ville hjälpa oss.

Istället drog de ryska trupperna fram över landet med bomber och militära konvojer från flera fronter.

Vad gjorde ni om dagarna i Polen?

– Vi väntade på att bombningarna skulle sluta. Det trodde vi. Men det slutade inte och istället blev det alltfler ställen och inte bara militära mål som attackerades, säger hon lågmält.

LÄS MER:Flyktingströmmar väntas efter kriget i Ukraina – så reagerar politikerna i Partille

Köpt biljett tillbaka på lördag

Vi sitter vid köksbordet i radhuset intill Kvastekulla och systern Oksana Henriksson bjuder på ukrainskt fruktte. Iryna Hnativ beskriver känslan av frustration under dagarna då familjen väntade i Polen. Hon följde nyhetsflödet och hade kontakt med kollegor och vänner över hela Ukraina och fick veta att alltfler platser bombades av ryska styrkor.

– Det var en hopplös känsla av att du vill återvända men kan inte återvända. Så kände jag då och så känner jag nu.

Hon lämnade bilen vid flygplatsen i Krakow och tog flyget till Landvetter i tisdags med sina två pojkar. Pojkarnas pappa har åkt till Holland, eftersom han arbetar för ett holländskt företag. Iryna Hnativ ville komma till säkerheten i Partille hos systern. Viktigast var att se till att hennes två pojkar, sex och nio år gamla, kom bort från kriget.

Nu avvaktar hon utvecklingen, men har redan köpt en biljett tillbaka till Krakow på lördag.

– Jag vill åka tillbaka.

Varför?

– För det är mitt hem, mitt jobb, mina föräldrar är där och mina vänner.. Allt finns där.

Hon hoppas på att det ska ske en tvärvändning och att ryssarna drar sig tillbaka.

– Det finns mycket arbete att göra där. Det är viktigt för militären och även vanligt folk är beroende av att vi producerar medicin, för det finns knappt något produktion av mediciner i landet just nu.

Fabriken i Lviv producerar en mängd olika läkemedel, alltifrån antibiotika till hostmedicin. Hon är avdelningschef på utvecklingsenheten i fabriken. Arbetet i Lviv fortsätter – trots invasionen – efter att de två andra fabrikerna i landets östra delar fått stänga ner. Iryna Hnativ har kunnat arbete lite på distans ifrån Krakow och nu ifrån Partille.

Sexårige Dmytro Hnativ: ”Det spelar ingen roll ändå för skolan är stängd just nu”

I vardagsrummet leker nioårige Marko med lillkusinen Julian. Han gick i årskurs fyra i skolan onsdagen innan flykten. För honom och lillebror Dmytro har den senaste veckan mest varit ett äventyr med en spontanresa till mostern i Partille. På frågan om de saknar skolan kommer det ett tvekande svar från Marko.

– Det spelar ingen roll ändå för skolan är stängd just nu, förklarar Dmytro som själv går i årskurs ett.

”Putin är galen”

De tvingades lämna papegojan Murchik hemma i bostaden i Lviv, men katten Archik har mormor fått ta hand om. De saknar morföräldrarna och kompisarna. Bröderna har sett mamman följa nyheterna med oro och förstått att ryska soldater kommit till Ukraina ”och bombat”. Lillebror svarar övertygat om orsaken till bomberna.

– Därför att Ukraina är ett rikt land där det finns mycket att ta. Och därför att Putin är galen.

LÄS MER:Krigsbilder på Tiktok – så pratar du med ditt barn

Oksana Henriksson: ”Folk hoppas på det bästa och det är därför som de inte vill lämna sina hem ännu".

Systrarna pratar dagligen över telefon med föräldrarna som bor i en stad 100 kilometer utanför Lviv. De senaste dagarna har de öppnat sitt hem för internflyktingar från de östra delarna av landet. Inne i Lviv går krigslarmet flera gånger om dagen och folk uppmanas att söka skydd. Hittills har främst militära anläggningar utanför staden attackerats och inga mål inne i Lviv.

– Folk hoppas på det bästa och det är därför som de inte vill lämna sina hem ännu. Så är det för mina föräldrar, säger Oksana Henriksson.

Oksana Henriksson är glad att systern med sina två pojkar är i säkerhet hos henns i Partille.
Oksana Henriksson är glad att systern med sina två pojkar är i säkerhet hos henns i Partille. Bild: Shamiram Demir

Att män mellan 18-60 år måste stanna i landet och inte kan lämna skapar ännu ett orosmoment som gör att familjer avvaktar att lämna och därmed splittras.

– Folk är förvirrade och arga och vill ha tillbaka sitt normala liv, summerar Oksana Henriksson.

Systern som bor och arbetar i Ukraina brukar komma till Sverige med sin familj minst en gång om året.

– Normalt älskar min syster att komma hit.

Men då har hon inte tvingats fly sitt land, förklarar Oksana Henriksson. Om systerns planer att återvända svarar hon.

– Jag vill inte att hon åker tillbaka till Ukraina och jag vill att mina föräldrar kommer hit. För jag tror inte det är säkert ens i västra Ukraina. Det är fruktansvärt allting.

Hopp om ett slut på kriget

I de dagliga samtalen med föräldrarna förklarar de att vanliga ukrainare försöker göra vad de kan för att förbereda sig för strid, de gör sandsäckar som de placerar runt sina hem och gör enkla molotov-cocktails. Invasionen har också skapat en känsla av enhet bland ukrainare.

– De har hopp om att det ska sluta.

Vad tror ni ska hända de närmsta dagarna?

– Det är hemskt att se. Det är blod överallt och landet förstört. Även om de västra delarna är rätt skyddade så är det bara en tidsfråga tror jag, säger Oksana Henriksson.

– Det är svårt men jag hoppas att de inte avancerar mer inom Ukraina. Många män är beredda att kämpa för sitt land och kommer inte överge det. Men vi behöver hjälp av EU och FN att stoppa invasionen, säger systern.

Systrarna hoppas att den ryska ledningen och militären ska vända sig mot sin president och inse att invasionen var ett misstag.

– Folk kommer aldrig att acceptera att ryssarna tar över Ukraina, säger Oksana Henriksson.

LÄS MER:Partilleborna Tetiana och Oksana följer krigsutvecklingen

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS