Folkfest på vallen – Öjersjö cup växer så det knakar

I år har upp till 60 lag anmält sig till årets upplaga av Öjersjö cup. Under helgen fylls både fotbollsplanerna och parkeringsplatserna till bristningsgränsen av närmare 1 500 besökare. En folkfest som glädjer cupgeneralen Helena Engblom, men även oroar.
– Större än så här kan vi inte bli, vi har nått vår maxkapacitet, säger hon.

ANNONS

Under lördagen var det full aktivitet vid Öjersjövallen när årets upplaga av Öjersjö cup slog upp dörrarna. Lag från både Mölndal, Landvetter, Lerum och Göteborg intar planen under helgen. Totalt räknar arrangörerna Öjersjö IF med att i år välkomna upp till 60 anmälda lag med 600 spelare i åldrarna 10-11 år. Det innebär att de under helgen räknar med närmare 1 500 besökare.

– Sedan jag började engagera mig i föreningen så har vi bara vuxit och vuxit. Cupen är en riktig folkfest och är också ett av de stora hemmaeventen som vi har, säger Helena Engblom, styrelseledamot och cupgeneral.

ANNONS

Hennes styrelsekollega Annica Sjölander instämmer.

– Det är tur att vi har Helena som en spindel i nätet. Det krävs mycket kraft för att kunna binda ihop allt vad en cup innebär, och här i Öjersjö IF bygger allt på ideella krafter från föräldragrupperna, säger hon.

Barnkullarna växer i Öjersjö

Förutom helgens cup arrangerar de även spel på våren för de yngre barnen och trots att det innebär stora kraftansträngningar för klubben anser de att det verkligen är värt det.

– Vi satsar verkligen på det här för att få in pengar i stället för att till exempel sälja strumpor eller kakor. Sen ser vi också stora vinster i den gemenskap som cuperna bygger mellan både föräldrar och barn, säger Annica Sjölander.

Och ryktet sprider sig alltmer och i takt med det vill också alltfler barn vara med och spela, men att fortsätta växa i den snabba takt som Öjersjö cup hittills gjort är enligt cupgeneralen Helena Engblom inte ett möjligt alternativ.

– Större än så här kan vi inte bli, vi har nått vår maxkapacitet, säger hon.

På senare år förklarar hon att de kunnat inkludera Storegårdsplanen som ställts i ordning, men mer kan de inte göra själva.

– Vi har haft dialoger med kommunen och framfört önskemål om fler planer.

Utvecklar spelarnas ledaregenskaper

För behovet och en stor spelglädje finns i Öjersjö, vilket blir tydligt under Öjersjö cup. Höga hejarop hörs från sidolinjen och hela tiden anländer nya spelare som gör sig redo för spel.

Något som också sticker ut är att de som dömer matcherna också själva är spelare i Öjersjö IF, något som klubben satsar på.

– När spelarna blir tolv år gamla får alla gå en domarutbildning, sedan får de också chansen att praktisera sina kunskaper i olika matcher. I år har vi dessutom kunnat ha äldre spelare som coachar yngre spelare i vår sommarskola, vilket har varit väldigt uppskattat. De blir viktiga förebilder, säger Helena Engblom.

En av dem är Jonathan Sellstedt, 16 år som själv spelat i klubben i många år. Under lördagen har han dömt flera matcher och hittills tycker han att det går bra.

– Det är kul att döma, man får själv ta beslut och man inser också att man måste öva mycket, säger han.

Även Anton Rask, 16 år dömer under cupen och han tycker också att det går bra, men ibland blir det svårt.

– Det mest utmanande är att veta hur man ska positionera sig på planen för att kunna döma som bäst, säger han.

Alla är vinnare

Helena Engblom poängterar att ungdomarna inte är ensamma ute på planen. Föräldrar som engagerat sig som volontärer finns på plats och kan rycka in om någon konflikt skulle uppstå.

– De finns till för att stötta ungdomarna i sitt ledarskap.

Men någon tävling om en förstaplats är det trots allt inte. Först när barnen är över 13 år börjar det räknas poäng och fram tills dess är det fullt fokus på spelglädje som gäller.

– Ingen vinner utan alla deltagare får ta med sig en taktiktavla hem, i de yngre grupperna brukar de få varsin medalj, säger Helena Engblom.

LÄS MER:Fler kommuner behöver planera för idrottens framtidsbehov

LÄS MER:Öjersjö toppar listan över barntätaste stadsdelen i Partille

LÄS MER:Fler tjejer spelar fotboll – men ovanligt få lag i Partille

ANNONS