Följ med på spökvandring vid Jonsereds herrgård

Kön ringlade sig lång utanför entrén till Jonsereds trädgårdar under hela fredagskvällen då det var dags för årets spökvandring.
Gastkramande skrik, blodiga gestalter i skuggorna och rasslande kedjor – årets upplaga kan vara läskigare än någonsin.
– Det är obehagligt när de går emot oss, säger Alicia, en av besökarna.

ANNONS
|

Under fredagskvällen fylldes parkeringen vid Jonsereds fabriker till bristningsgränsen när det var dags för spökvandring vid Jonsereds herrgård. Upp längs den slingrande vägen till herrgården vallfärdade hundratals våghalsiga besökare, trots skriken som ekade borta från trädgårdarna.

Väl framme vid entrén ringlade sig kön lång strax innan mörkrets inbrott. Några som dagen till ära valt att också själva klä ut sig var vännerna Charlie, Noomi, Alicia, Jolin och Meya.

– Det läskigaste är om någon rör vid mig, eller om det är något monster från serien Squid Game som jag hörde var med förra året, säger Alicia.

Noomi instämmer och lägger till att de har som plan att säga hej till alla spökena, vilket gör det lite mindre läskigt.

ANNONS

– Det är obehagligt när de går emot oss.

Teaterläraren Helena är ”Spindeln i nätet”

Långsamt rör sig kön framåt och till sist är vännerna framme vid entrévärden och teaterläraren Helena Eliasson, dagen till ära utklädd till spindeln i nätet, vilket hon också visar sig vara när det kommer till hela evenemanget.

– Vi har arrangerat det här flera år nu och hoppas på nya besöksrekord. Förra året kom närmare 1 300 personer och med tanke på hur många som redan är här kan vi nog slå det, säger hon och ler.

Spökvandringen i Jonsereds trädgårdar är verkligen en riktig publikmagnet som bara kan bli verklighet tack vare eleverna från teaterprogrammet på Partille kulturskola. Promenaden går genom Jonsereds trädgårdar, ner till Aspen och slutstation är Jonsereds Fabriker.

I år medverkar upp till 32 barn vilket gör att vandringen genom höstmörkret helt klart kantas av en hel del läskigheter.

Alltifrån en clown till en vitklädd blodig flicka vid herrgården och en flicka som rasslar med en kedja i en jordkällare. Det gäller att vara beredd för bakom varje hörn kan en ny fara lura.

Regelbundna skrik ekar i skogen

En av familjerna som fick påhälsning av ett skrikande monster var pappa Martin Pollnow med sonen Tage, 3 år, som trots obehaget uppskattar att spökvandringen finns.

Strax över vattenytan nere vid Aspens strandkant låg ett tunt lager av dimma, och i takt med att mörkret sänkte sig greppade också besökarna lite hårdare om sina ficklampor.

För Milian, fyra år, blev vandringen lite väl läskig nere vid sjön, men både mamma och mormor var med och kunde stötta.

– De håller sig ändå i schack, jag försöker prata med spökena när vi ser dem. Det är också väldigt roligt att vara här, säger mormor Britt-Marie Ljunggren.

När vandringen sedan ledde ner under järnvägsbron satt en underlig figur uppe på muren och titta ner på de förbipasserande. I ett dike skymtade en sårad ryttare och vid den avstängda bron stod en kappklädd gestalt som kallade sig för ”vägvisaren”.

Först när fabrikernas ljus började skymtas längre bort började besökarna kunna andas ut. För de flesta hade nog förväntningarna införlivats, vilket de regelbundna skriken inifrån skogen vittnade om.

LÄS MER:Mexikanskt tema med jättedödskallar ska locka till fest hela höstlovet på Kniven

LÄS MER:Lisebergs Halloweensatsning: Nytt skräckhus

LÄS MER:Spökvandringen i Jonsereds trädgårdar siktar på rekord

ANNONS