Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Flyktingströmmar väntas efter kriget i Ukraina – så reagerar politikerna i Partille

I Ukraina flyr folk undan de ryska invasionsstyrkorna. Samtidigt har frågan om att ta emot flyktingströmmar börjat diskuteras i Sverige.
I Partille uttrycker politikerna att man behöver ha en beredskap inom kommunen.

Redan samma dag som Ryssland invaderade Ukraina började politiker på riksnivå diskutera hur man bör agera för att hantera eventuella flyktingströmmar.

– Vi behöver finnas som en famn som erbjuder skydd till människor som flyr från krigets fasor, säger Annie Lööf (C) i en utfrågning i riksdagen under torsdagen.

Samtidigt uttryckte statsministern att flyktingmottagandet behöver fördelas mellan olika Europeiska länder.

– Sverige kommer naturligtvis att fortsätta bistå Ukraina på en lång rad sätt och vi har en asylrätt i Sverige. Men med det sagt så kan det inte vara så att Sverige gång, på gång, på gång är det land som tar det absolut största ansvaret för människor som är på flykt, säger Magdalena Andersson (S).

LÄS MER: Polisen har utlyst särskild händelse – efter oroligheterna i Ukraina

Behöver ha beredskap

Från Moderaterna i Partilles håll har man än så länge inte vidtagit några konkreta åtgärder, men är vaksam på situationen.

– Det är klart att man behöver ha en beredskap. Alla kommer behöva hjälpa till, men det är svårt att veta när och var. Än så länge är läget så osäkert, vi vet inte hur det kommer påverka Sverige med migranter som kommer hit. Jag känner att det är lite tidigt att uttala sig, men jag känner att alla måste vara solidariska och hjälpa i den mån man kan, säger kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M), och tillägger:

– Vi tycker naturligtvis att det som sker är fruktansvärt. Det är alltid så när stormakter går i krig att den lilla individen hamnar i kläm.

LÄS MER: Krigsbilder på Tiktok – så pratar du med ditt barn

Ett europeiskt ansvar

Socialdemokraterna i Partille menar att Sverige överlag behöver ta höjd för att emot eventuella flyktingar. Samtidigt håller man med statsministerns linje om att ansvaret behöver fördelas mellan olika länder i Europa.

– Detta är en EU-samordning som ska till, så hela Europa får göra sitt. Sverige tog ett jätteansvar 2015 och framåt, men vi ska givetvis ta vår del framöver, säger oppositionsrådet Thorbjörn Carlsson (S).

I Partille har man ännu inte hunnit diskutera frågan om att ta emot flyktingar.

– Spontant tänker jag att när vi kommer till det läget att vi behöver stötta ska vi göra vad vi kan utifrån våra förutsättningar i Partille. Vi har inte ens haft uppe frågan ännu. Men jag utgår från att vi gör det som åläggs oss som kommun den dagen det kommer. Det är en självklarhet att göra vad vi kan för att bidra med mottagande, säger Thorbjörn Carlsson och tillägger:

– Man blir helt bestört över Rysslands agerande, både retoriskt och militärt. Man blir väldigt påverkad av deras krigshets i det här fallet.

I torsdags hade kommunstyrelsen en dialog med kommundirektören. Sedan fredagen har Ukrainas flagga sedan hängt utanför kommunhuset.

– Vi pratade om hur vi skulle visa vårt stöd. Först ville vi belysa herrgården på kullen men enligt Partillebo gick det inte att lösa så istället lös Partille Arena i blått och gult under lördagen, säger Marith Hesse (M).

Dagen efter hittades en flagga och då bestämdes det snabbt att den skulle hissas.

– Det är det lilla vi kan göra i en såhär situation för att visa vår solidaritet.

Responsen har hittills enbart varit positiv.

– Folk skriver positiva kommentarer på sociala medier och en kollega i Öckerö undrade var vi fick tag på en sådan flagga. Många vill visa stöd på sitt sätt.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.