Stora bromsspår syns över gräsmattan utanför förskolan där mannen sladdade över under polisjakten.
Stora bromsspår syns över gräsmattan utanför förskolan där mannen sladdade över under polisjakten. Bild: Polisen

Flydde från polisen – körde vansinnesfärd genom centrala Partille

En man i 30-årsåldern döms till skyddstillsyn efter en vansinnesfärd genom centrala Partille. Efter att en polisjakt inleddes svängde mannen in på Kåhögvägen där han enligt vittnesmål körde närmare 100 km/h utanför en förskola – mitt i rusningstrafiken.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I sin dom skriver tingsrätten att mannen, som nu döms för upp till sju olika åtalspunkter, visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv. Detta efter att bland annat tidigare i våras vid tretiden på dagen ha kört sin bil från Kåhög till Partille.

Allt började med att polisen får syn på mannens bil vid korsningen Jonseredsvägen och Kåhögsvägen. De beslutar sig för att genomföra en förar- och fordonskontroll och signalerar till mannen att stanna i höjd med tågunderfarten – men inget händer.

LÄS MER:Västra Götalandsregionen skickar vaccinations-sms för att nå fler invånare

Mannen väljer att fortsätta köra och en intensiv polisjakt inleds, först längs med Byvägen genom Kåhög där mannen väljer att köra på fel sida av refugen i höjd med Tulteredsvägen. Hastigheten ökar stadigt och vid Ängsvägen ska föraren enligt polisen köra så fort att han nästan får sladd.

”Gasar så kraftigt att det sprutar lera”

Mannen kör vidare mot Partille station och polisen skriver senare i sin rapport att det inte känns bra. De vet att en 30-sträcka med flera skolor väntar runt hörnet.

När de efterföljande poliserna ser ner på hastighetsmätaren är de uppe i 135 km/h när de passerar stationen och bedömer att mannen de jagar kör i närmare 100 km/h. De ser flera människor som rör sig vid sidan av vägen då det är mitt i rusningstrafiken, kring 14.30 på dagen.

LÄS MER:Elin bekämpar parkslide i Partille med spjut

När de närmar sig Mellbyvägen ska mannen försöka svänga in där men missar – han kör för fort. I stället kör han upp på gräsmattan i korsningen mitt framför en förskola. Polisen ställer sig och blockerar föraren från att kunna backa tillbaka men då väljer mannen att istället trycka gasen i botten.

– Han kör framåt över gräsmattan och gasar så pass kraftigt så det sprutar lera och grästorvor som träffar vår polisbuss på vindrutan. Vi fortsätter att förfölja bilen och han stannar sedan vid vägkanten ungefär 150 meter längre fram. Då tar vi ut föraren ur bilen och tar kontroll över honom, säger en av polismännen som jagade mannen i sitt vittnesmål.

Blev stressad – saknade körkort

Efter att de fått stopp på mannens framfart kan de konstatera att han saknar körkort. Han visar också tydliga tecken på narkotikapåverkan som glansiga ögon och släpande rörelser.

Tester visar senare att han varit påverkad av både alkohol och droger. I förhör frågar förhörsledaren varför mannen valde att ignorera polisernas stopptecken.

Han erkänner då gärningen och förklarar att han såg poliserna strax innan Kåhög i Jonsered men blev stressad eftersom han inte hade körkort. När han får frågan om hur han faktiskt körde är svaret undvikande.

LÄS MER:Henrik vill öppna upp Jonsereds Fabriker

– Nej, vet inte exakt men gick fort. Kan inte minnas hur exakt jag körde, var stressad, säger mannen i förhör.

Kriminell bakgrund

Han döms nu vid Göteborgs tingsrätt för grovt rattfylleri, grov olovlig körning och ringa narkotikabrott samt även för bland annat stöld och brott mot knivlagen för händelser från tidigare år.

Den 30-årige mannen är sedan innan straffad för flera brott och hade vid tidpunkten för polisjakten precis avtjänat fängelsestraff.

LÄS MER:Personal misstänks ha smittat äldre på boende

Men trots att mycket talar för fängelsestraff i fem månader väger tingsrätten även in andra särskilda omständigheter. Eftersom mannen ändrat sitt liv och kommit ur missbruk anser de att skyddstillsyn ger mannen bästa förutsättningarna att lämna kriminaliteten bakom sig – men med vissa särskilda villkor.

Mannen ska genomgå behandlingsprogrammet PRISM, lämna urinprov för droganalys på frivårdens begäran och genomgå de program som frivården finner lämpliga.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS