Flera partier vittnar om vandaliserade valaffischer i centrum

I helgen förfärades Centerpartiets Anna Strand när ett tiotal valaffischer vandaliserats i centrala Partille.
Nu slår flera partier larm om att de också drabbats – både Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna har fått kavla upp rockärmarna för att byta ut de gamla mot nya.

ANNONS
|

Det var i helgen som flera partier upptäckte att deras valaffischer i centrala Partille blivit vandaliserade. Centerpartiets Annie Lööf fick en hitlermustasch och Moderaternas Ulf Kristersson fick sitt huvud överstruket. Vänsterpartiets förstanamn Linus Johansson vittnar även han om hur Nooshi Dadgostar blev överstruken med ett svart kors.

Sverigedemokraternas Matz Dovstrand menar att de som parti aktivt valt att inte sätta upp några valaffischer i Partille på grund av risken att de ska bli vandaliserade.

Socialdemokraternas förstanamn Thorbjörn Carlsson (S) berättar att de fått ta ner och byta ut ett trettiotal valaffischer sedan kampanjens början.

– Jag kan bekräfta att vi haft både nedrivna och överkryssade valaffischer, även i Sävedalen. Det är jäkligt tråkigt. Sen har vi inget belägg om det är någon eller några som gjort ett busstreck. Jag är inte så konspiratoriskt utan tycker mest att det är tråkigt att man inte respekterar det som är, säger han.

ANNONS

Överkryssat och nedklottrat

Anna Strand (C) berättade tidigare i veckan för Partille Tidning om vad hon trodde låg bakom vandaliseringen, bland annat deras budskap om att stå upp för medmänsklighet.

Hon blev förfärad när hon såg förstörelsen och även Moderaternas förstanamn Marith Hesse (M) tycker det är tråkigt att det sker.

– Det var samma sak för oss i helgen, någon hade gett sig på Ulf. På honom hade man kryssat och skurit av huvudet. Sen såg jag när jag åkte förbi Finngösa att Vänsterpartiet var överkryssat och hörde även att Socialdemokraterna blivit utsatta.

Ser det inte som riktat mot ett parti

Men att vandaliseringen skulle vara riktat mot partierna i sig är en bild som Moderaternas förstanamn Marith Hesse, inte delar.

– Alla får ta del av det, och en del partier tar åt sig. Men sånt här händer ju varje val, trots allt i ringa omfattning. Sen är det så klart att det är tråkigt för det är vår demokratiska rättighet att få sätta upp dem. Men jag ser det inte som att det är riktat till ett särskilt parti på grund av särskilda åsikter, säger Marith Hesse (M).

– Sen varför de river ner eller kladdar på dem, det kan jag inte svara på, säger hon.

Men trots att de inte tar åt sig av vandaliseringen på ett politiskt plan anser hon ändå att det är viktigt att valaffischerna byts ut.

– Vi var snabba att ta ner, slänga och sätta upp nya. Vi hade en affisch som någon ritat på, Ulfs hund Winston hade fått en cigarett i mungipan. Men den kändes mer skämtsam. Det var väl mer ett pojkstreck eller busstreck, vad man nu vill kalla det.

”Vinner inte val på valaffischer”

I det stora hela är det Marith Hesses (M) uppfattning att Partilleborna respekterar valaffischerna.

– De är ju ändå inte uppe så länge, från fem veckor innan valet och sedan har partierna en vecka på sig att ta ner dem efteråt. Vi tycker det är trevligt med valaffischer, man ska veta vilka vi är och att det är enkelt att träffa oss och möta oss. Sen tror inte vi att man vinner val på valaffischer, men för oss är det en viktig del av valrörelsen, säger hon.

Något som hon däremot kan hålla med om är att det sätt som valaffischerna vandaliserats i år är lite nytt.

– Tidigare valår har man inte kryssat över eller ritat, mer vanligt är att man river ner affischerna eller att de rasar av sig själva. Men vi ser det som att det alltid kommer finnas personer som inte har respekt för demokratin, säger Marith Hesse (M).

LÄS MER:Partilleborna sågar partiernas valaffischer: ”Kliché”

LÄS MER:40 procent i Partille gör det – här kan du förtidsrösta

LÄS MER:Nya riktlinjer för valaffischer ska skapa ett rättvisare system

ANNONS