Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Fem brukare inom hemtjänsten i Partille har i måndags konstaterats smittade av covid-19. Bild: ANNACARIN ISAKSSON
Fem brukare inom hemtjänsten i Partille har i måndags konstaterats smittade av covid-19. Bild: ANNACARIN ISAKSSON

Flera äldre med hemtjänst covidsmittade

Vård- och omsorg är en av de mest sårbara verksamheterna inom kommunen när smittspridningen av covid-19 återigen har tagit fart.
I måndags konstaterades att fem brukare i hemtjänsten smittats men enligt Daniel Pus, avdelningschefen för äldreomsorgen, har ingen behövt intensivvård.
– Det är stor skillnad jämfört med ett år sedan, säger han.

Den ökande smittspridningen av covid-19 och omikronvarianten har under de senaste veckorna fått en allt större påverkan på samhället. I kommunens verksamheter har framförallt sjukfrånvaro bland personalen stuckit ut och flera olika åtgärder har vidtagits för att bromsa smittan.

– Det handlar om att vi ställt in utbildningar, bytt mötesformer och även behövt avbryta vissa semestrar för att kunna hålla uppe bemanningen, säger Daniel Pus.

LÄS MER: Smittan fortsätter i Partille – fortsatt många nya covidfall

Vilka åtgärder de har kunnat utföra i bland annat hemtjänsten har minskat och de har tvingats prioritera. Under årets första veckor har påverkan varit som störst men under vecka tre tycks läget åtminstone inte förvärrats.

– Då kom de nya karantänsreglerna vilket vi tror kommer hjälpa till. Man har minskat ner från sju dagar till fem och om man har fått tre doser eller är tillfrisknad försvinner kraven på hushållskarantän, säger han.

"Förkylningar med febertoppar”

Främst har det varit medarbetare som smittats, men under förra veckan kunde två personer på särskilt boende också konstateras smittade. De ska nu ha tillfrisknat men under måndagen stod det klart att fem brukare inom hemtjänsten smittats av viruset.

– Några har blivit smittade men det följer samhällsbilden. Det vi ser generellt är inga allvarliga tillstånd utan snarare förkylningar med febertoppar. Det finns också de som knappt har några symptom men om vi misstänker smitta agerar vi direkt, säger Daniel Pus.

– Det är en stor skillnad jämfört med ett år sedan.

LÄS MER: Teststation öppnar vid arenan – men inte för alla

Något som också bidragit till att hålla smittspridningen bland brukarna under kontroll menar han är personalens rutin att ta ett snabbtest hemma innan varje arbetspass.

– Vi uppmanar och rekommenderar alla att testa sig innan vilket kan fånga upp de som kanske bär på smittan men är symptomfria. Vi har haft sådana fall där snabbtesterna varit det som visat positivt.

”Kommande veckorna kritiska”

I måndags öppnade också kommunens teststation vid Partille arena upp igen endast avsedd för vård- och omsorgspersonal. Där erbjuds PCR-testning som under årets första veckor varit starkt efterfrågade på vårdcentralerna med långa svarstider.

Hur situationen kommer att utveckla sig är enligt Daniel Pus svårt att säga men de lyssnar på Folkhälsomyndigheten som menar att smittspridningen närmar sig en platå inom kort.

– De kommande veckorna är kritiska, om tre veckor kan vi säga mer om prognoserna stämmer.

LÄS MER: Partilles äldreboende går mot strömmen – inga covidsmittade

Verksamheterna har under de senaste veckorna varit hårt belastade och den personal som varit frisk och tillgänglig har fått arbeta en hel del övertid. Personer från andra förvaltningar, som bibliotekarier har också ställt upp och hoppat in i för att stötta upp.

– Utan alla som ställt upp hade det här inte gått. Det är viktigt att uppmärksamma de som ställt upp och arbetat övertid och hoppat in extra.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.