En person från Partille krävs på 190 000 av Försäkringskassan för dubbel assistansutbetalning.
En person från Partille krävs på 190 000 av Försäkringskassan för dubbel assistansutbetalning. Bild: Christine Olsson/Fotograferna Holmberg

FK kräver tillbaka 190 000 i assistansersättning – sex år senare

Assistansanordnaren från Partille fick 190 000 för mycket utbetalt av Försäkringskassan 2016. Nu kräver FK tillbaka pengarna senast den 9 december.

ANNONS
|

I september 2016 råkade Försäkringskassan göra misstaget att betala ut dubbel ersättning till en assistansanordnare i Partille. Personen driver assistansverksamhet som en enskild firma och fick i oktober i år, sex år efter utbetalningen, ett meddelande från Försäkringskassan om att de betalat ut för mycket ersättning under en månad 2016.

Dubbel ersättning

Personen motsatte sig uppgifterna och tog FK:s uppgifter vidare till sin revisor som inte heller kunde hitta någon dubbel utbetalning. Vid ytterligare kontakt visade det sig att underlaget Försäkringskassan skicka till revisorn inte stämde utan visade fel månad för 2016. FK rättade till sitt misstag och sände över rätt underlag och meddelande personen från Partille att hen bevisligen fått en dubbel utbetalning i september 2016. Och att lagen säger att hen är återbetalningsskyldig.

ANNONS

”Borde ha insett”

I beslutet går följande att läsa: ”Försäkringskassan har orsakat felutbetalningen genom att utbetala dubbel ersättning för september 2016. Ni borde ha insett att ni inte hade rätt till dubbel ersättning för en månad. Därför bedömer Försäkringskassan att ni ska betala tillbaka.”

Totalt handlar det om cirka 190 000 kronor som nu ska vara återbetalade till Försäkringskassan senast den 9 december.

LÄS MER:Påstod sig vabba på semestern – erkänner bidragsbrott: ”Har haft ett spelberoende”

LÄS MER:Kvinna fick en miljon för mycket i sjukpenning – tvingas betala tillbaka hela beloppet

ANNONS