Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Peter Holgersson AB

Fjärde vaccindos rekommenderas till de som är över 80 år

En fjärde påfyllnadsdos av coronavaccinet rekommenderas nu till de som är 80 år eller äldre. Det skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS

En fjärde dos av vaccinet mot covid-19 rekommenderas alltså nu till de som är 80 år eller äldre. Men även till de personer som har hemtjänst, hemsjukvård eller de som har risk för att smittas av allvarlig sjukdom, till exempel boende på SÄBO. Det skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

– En påfyllnadsdos stärker skyddet. Därför bedömer vi att personer som är 80 år och äldre har nytta av en andra påfyllnadsdos, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, i pressmeddelandet.

Den fjärde dosen kan tidigast tas fyra månader efter den tredje. Och därtill rekommenderar myndigheten antingen en hel dos av Comirnatyvaccinet (Pfizer/Biontech) eller halv dos av vaccinet Spikevax (Moderna). Regionerna kan som tidigast erbjuda den fjärde vaccindosen från vecka 8.

Därför rekommenderas en fjärde dos

Anledning till att man rekommenderar en ytterligare vaccindos är för att det fortsatt är hög smittspridning i Sverige. Folkhälsomyndigheten skriver även att:

”Risken att drabbas av allvarlig sjukdom ökar med stigande ålder. Vaccin skyddar mot sjukdom, allvarlig sjukdom och död i covid-19, och därför rekommenderar nu Folkhälsomyndigheten att de som löper störst risk för allvarlig sjukdom erbjuds en andra påfyllnadsdos”.

Rekommendationen gäller:

• Personer som bor på SÄBO

• Personer med hemtjänst eller hemsjukvård

• Personer som är 80 år och äldre

ANNONS