Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fikasugna vallfärdade till Brödfabriken – på premiären

I dag var det äntligen dags – skådespelaren Eric Ericsons bageri Brödfabriken vid Jonsereds fabriker slog upp portarna.
På lördagsmorgonen ringlade sig köerna långa, även långt efter att bageriet öppnat för allra första gången.
– Han har alltid haft en talang för att baka, säger skådespelarens granne Johanna Larsson medan hon väntar i kön.

Coronapandemin och inställda skådespelargig fick Eric Ericson att satsa på det han drömt om sedan barnsben – att starta ett bageri.

Jonseredsbon ville sprida glädje, genom att baka riktigt bra bröd. Eric Ericson har tidigare berättat att planen från början var ett litet krypin där han kunde förse lokalbefolkningen med kvalitetsbröd. Men det hela utvecklade sig till något mycket större.

– Det har inte alls blivit som jag tänkte mig det först men nu är jag jätteglad att vi gjorde det så här. Det är så maffigt, samtidigt som hjärtat finns kvar, sa han till Partille Tidning tidigare i veckan.

På lördagsmorgonen slog bageriet upp portarna för allmänheten för första gången någonsin. Många frukostsugna samlades utanför det ombyggda pannhus som nu blivit Brödfabriken.

Långa köer

En dryg timme efter öppningstiden klockan åtta, ringlade sig köerna fortfarande långa i solskenet och atmosfären går inte att beskriva på något annat sätt än som härlig.

Längst bak i kön stod Jonseredsborna Johanna Larsson, 40, och Livet Wallgren, 11 år.

Precis som många andra på plats under premiärdagen känner de Eric Ericson.

– Vi är hans grannar, förklarar Johanna Larsson.

Har förfinat sitt hantverk genom åren

Innan det blev allmänt känt att Eric Ericsson brann för bröd fick de precis som andra i hans närhet smaka på hans kreationer.

– Vi har varit med från början kan man säga och fått smaka av hans grejer i flera år. Det enda förbehållet var att man skulle ge feedback, säger Johanna Larsson.

Hur bra är Eric på att baka bröd?

– Han har alltid varit bra, men det har varit lite för trångt för honom. Nu har han plats. Han har alltid haft en talang för att baka, men det är klart att det förfinats över tid.

Vad är ni sugna på idag?

– Jag hoppas att han har mitt favoritbröd. Jag kommer inte ihåg vad det heter just nu, men det är ett rågbröd som är jättegott, säger Johanna Larsson.

– Jag hoppas han har donuten med nutella!, fyller Livet Wallgren i.

Fler och fler ansluter sig till kön

Förutom förhoppningen av att njuta av hasselnötskrämsspäckat och cirkelformat gottigott har Livet Wallgren också andra saker i kikaren när det kommer till Brödfabriken.

– Jag har redan bestämt att jag ska sommarjobba här när jag fyller 13. Vare sig Eric vill eller inte.

När Partille Tidning reporter lämnar folksamlingen i kön möter han nyfikna personer med vittring på nybakt bröd som är på väg att ansluta till den mänskliga ormen.

– Härligt med kö! säger en av dem.

– Vi var här vid åtta men gav upp på grund av den långa kön, nu ger vi det en ny chans, säger en annan.

LÄS MER: Så gick Eric Ericson upp 20 kilo: ”Sa ja till allt”

LÄS MER: Eric Ericson förverkligar dröm om hantverksbageri i Jonsered

LÄS MER: Poppels öppnar bryggeri i Göteborg – satsar vidare i Jonsered

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.