Från och med måndag ska alla med symptom, oavsett om man är vaccinerad eller inte, testa sig för covid-19. Arkivbild.
Från och med måndag ska alla med symptom, oavsett om man är vaccinerad eller inte, testa sig för covid-19. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

FHM backar – alla med symptom ska testas igen

Folkhälsomyndigheten backar från beslutet att vaccinerade inte längre ska testas för covid-19. Från och med måndag ska alla med symptom testas igen, enligt Ekot.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Beslutet att undanta stora grupper i samhället från rekommendationen om testning har fått kritik sedan det trädde i kraft för två veckor sedan.

Nu meddelar Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, att man återgår till de gamla rekommendationerna.

– Från och med måndag, 22 november, rekommenderar vi åter regionerna att provta alla från sex år och uppåt som har symptom på covid-19. Som tidigare kan det också bli aktuellt vid smittspårning och screening när man inte har symptom, säger hon till Ekot.

Region Skåne krävde ändring

Testningen minskade från den 1 november, även om bland annat ovaccinerade och ytterligare några grupper i samhället fortsatt har varit rekommenderade testning.

Minskningen har lett till att färre covid-19-fall har kunnat upptäckas och isoleras de senaste veckorna. Det har lett till kritik. Bland annat beskrev Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, förändringen som ”problematisk” och Region Skåne krävde så sent som under onsdagen att Folkhälsomyndigheten skulle backa från ändringen.

Gammal rekommendation återinförs

Så blir alltså också fallet, från och med måndag.

– Vi går tillbaka till den tidigare rekommendationen som gällde innan den 1 november, säger Karin Tegmark Wisell till Ekot.

Troligt att smittan ökar i Sverige

Folkhälsomyndigheten konstaterar i ett pressmeddelande att en återgång till de gamla rekommendationerna ökar förutsättningarna att följa smittoutvecklingen samt bryta smittkedjor, vilket kan bromsa en uppgång och belastningen på sjukvården.

”Orsaken till rekommendationen är dels en ökande smittspridning i många länder i Europa, dels att Folkhälsomyndighetens scenarier har pekat mot en trolig ökning även i Sverige de kommande veckorna. Några regioner, som Västmanland och Örebro, har en ökad smittspridning nu”, skriver Folkhälsomyndigheten.

ANNONS