Fått nog av snatteri: ”Har blivit som en sport”

Sociala medier triggar ungdomar att snatta. Coop Partille Port har tröttnat.
– Jag gör inte detta för att vara elak men vi behöver prata med våra ungdomar, säger butikschefen Mattias Johansson som nu tar hjälp av både skola och föräldrar.

ANNONS
|

I det ständiga virrvarret på Tiktok, sociala medier-appen nummer ett för ungdomar, förekommer det då och då utmaningar där man triggas att göra mer eller mindre dumma saker för en stund i rampljuset. Snatteri är en av dessa saker.

Tar energi

På Coop Partille Port har personalen under en tid märkt att snatterierna ökat markant och de får nu lägga en del av sin arbetstid på att följa efter de gäng med ungdomar som kommer in i butiken på sina raster. Hittills har ingen polisanmälts men nu har både personalen och butikschefen Mattias Johansson tröttnat. Allt jagande tar energi. I ett inlägg på Facebook, som nu lästs av över 10 000, ber han föräldrar och skola prata med barnen och ungdomarna om att det de håller på med faktiskt är olagligt.

ANNONS

– Det har blivit något av en sport att snatta och framförallt handlar det om kokosbollar, bars och energidrycker men vi har också blivit av med arbetskläder. Jag har hört att kläder från McDonalds står högst i kurs, säger Mattias Johansson.

Onödigt med prick

De allra flesta som snattar ”behöver” inte göra det utan gör det snarare på grund av utmaningen eller grupptrycket och Mattias vill att de få veta vad som händer om de blir polisanmälda.

– Vi anmäler ju egentligen allt snatteri men hittills har vi varit snälla. Det är så onödigt för ungdomarna att få en prick på sig, det kan försena körkortet och ställa till det en massa.

Snatterierna är kostsamma för butiken men det är inte i första hand därför Mattias Johansson la ut sitt Facebook-inlägg. Han vill helt enkelt uppmärksamma alla inblandade på hur läget är och försöka få till en ändring.

– Snatterier har funnits i alla tider men sociala medier har gjort att många fler gör det nu. Om vi kan få ungdomarna att förstå att det är olagligt så kan vi kanske stoppa det.

Skolan ska hjälpa

Han har tagit kontakt med kommunen och fått direkt respons från rektorerna på både Partille gymnasium och Stadsparkskolan och dessutom från kommunens nybildade områdesteam. Samtliga lovar att lyfta frågan och med lite tur kan det komma något gott ur det som i nuläget mest är dåligt.

– Ja, jag hoppas det. Vi gör inte detta för att vara elaka, ungdomarna ska känna sig hemma här och hemma snattar man ju inte, säger Mattias Johansson.

LÄS MER:One Cake går som tåget – se nya utbyggnaden

LÄS MER:Coop öppnar ny matbutik i Öjersjö

LÄS MER:Här är den billigaste och dyraste matbutiken i Partille

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS