Färre inlagda för covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland

Den snabbt ökande smittspridningen av covid-19 har stannat av och kurvan över antal inlagda sjunker.
– Men vi har fortfarande en mycket hög smittspridning, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Efter en ordentlig uppgång i december har kurvan börjat vända neråt igen. Under nyårshelgen vårdades 146 personer totalt på Sahlgrenska universitetssjukhuset för covid-19, i fredags låg siffran på 129 och på måndagen 131.

– Jag hoppas att den här höga smittspridningen börjar sjunka, men man ska vara försiktig med att dra några slutsatser av det här, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Nästan hundra färre i regionen

Sett till sjukhusen i hela Västra Götalandsregionen i vinter var toppen på antal inlagda den 21 december. Då var 357 inlagda, varav 16 intensivvårdades. Nästa topp kom den 28 december med 351 inlagda varav 17 för intensivvård.

ANNONS

Måndag 9 januari kom ny data som visade på 264 personer inlagda totalt varav 9 för intensivvård. Trots det är det viktigt att inte glömma att spridningen av covid-19 fortfarande är hög i samhället poängterar, Wahlberg.

– En så hög smittspridning viker inte av så väldigt snabbt, det tar ett tag, vi får inte tolka det här för tidigt, säger han.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Bild: Sanna Tedeborg

Lurigt med helgerna

Miljöomställningarna i samhället efter julledigheterna gör det extra svårt att tolka kurvan, menar Wahlberg. När skolorna öppnar och folk kommer tillbaka till jobbet finns det risk att smittor ökar igen.

– Det är lurigt med helgerna, det kan påverka mycket. Det finns risk att det nu ökar på med smittspridningen. Viktigt att stanna hemma om man är sjuk så att vi inte driver på det här ytterligare.

Vårdade för covid-19 på sjukhusen (9 december)

Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 131 patienter, varav 5 på IVA

NU-sjukvården: 43 patienter, varav 1 på IVA

Sjukhusen i Väster: 9 patienter, varav 0 på IVA

Skaraborgs sjukhus: 46 patienter, varav 0 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus: 35 patienter, varav 3 på IVA

Källa: Västra Götalandsregionen

Covid-19, RS och influensa

Att vården kämpar med flera smittor på samma gång gör det extra viktigt att fortsätta följa de rekommendationer som finns, menar Wahlberg.

– Det som varit speciellt den här vintern är att det är flera luftburna virus, covid-19, influensan och RS-virus. Som alla har hög smittspridning samtidigt, säger han.

Enligt Folkhälsomyndighetens prognos skulle toppen av corona vara i början eller mitten av januari. Ett scenario vi inte kan räkna bort riktigt ännu, enligt Wahlberg.

– Som sagt, jag hoppas att coviden är på väg ner, men jag vill ha lite mer säkerhetsmarginal innan jag definitivt säger så, säger han.

LÄS MER:Västra Götalandsregionen går upp i förstärkningsläge

LÄS MER:Oro för nya varianter av coronaviruset – FHM vill se reserestriktioner

LÄS MER:Långa köer till 1177 – nu kommer fler nummer att ringa

ANNONS