Färdtjänsten går att boka igen – löser bokningen manuellt

Nu fungerar det att boka färdtjänst igen. Under torsdagen gick Västtrafik ut med att det går att boka anropsstyrd trafik. Det sker dock fortfarande manuellt.

ANNONS

I måndags utsattes Västtrafiks anropsstyrda trafik, färdtjänst, skolskjuts och sjukresor, för en it-attack. Då uppmanade Västtrafik resenärer att låta bli att boka eller avboka sina resor.

Under torsdagen uppger Västtrafik att det åter går att boka resor men att det fortfarande sker manuellt. Och att grundproblemet inte är löst.

– Läget ser mycket bättre ut nu, det är så att vi löser alla bokningar. Resenärerna kan åter boka sina resor igen, säger Frida Antonsson, presskommunikatör på Västtrafik.

Problemen kvarstår

Lösningen har man kommit fram till tillsammans med de berörda trafikföretagen och deras ledningscentraler. Men de tekniska problemen efter it-attacken kvarstår.

– Men vi har sett att vi kan hantera situationen manuellt och vi har lagt över fordonen till ett annat ledningssystem.

Även om det går att boka resor igen så kan systemet dras med vissa förseningar.

– Det är inga stor och inte så många, men det är bra att ha det i åtanke.

Hur många resenärer har drabbats?

– Det är svårt att säga, en vanlig dag har vi cirka 7 000 resor i hela Västra Götaland.

Oklart hur det gått till

Västtrafik räknar med att få hantera bokningarna manuellt till och med måndag.

– Sen får man förutsätta att det kommer fungera.

Den tekniska störningen ska enligt Västtrafik bero på en it-attack mot en systemleverantör hos flera av Västtrafiks trafikföretag men det är fortfarande oklart hur den gått till.

Frida Antonsson vill skicka med en hälsning till resenärerna.

– Vi vill passa på att tacka alla som hjälpt till i detta, att resenärerna bokat av resor när vi vädjat om det, säger Frida Antonsson.

ANNONS