Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Fara för gående – när klockan ställs tillbaka en timme

Natten till söndag är det dags att vrida tillbaka klockan en timme och gå in i vintertid. Nu visar statistik från Trafikverket att det blir betydligt farligare för fotgängare att röra sig i trafiken.
– Vad det gäller just mörker är det den absolut värsta tiden, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på NTF.

Klockan 03, natten mellan lördag och söndag inträder vintertiden. Partilleborna och övriga invånare i Sverige ska sedan leva i vintertid till i slutet av mars nästa år.

För de som jobbar under söndagen kan det faktum att klockan vrids tillbaks kännas som en gratis timme sömn, men faktum är att tidsomställningen visat sig vara riktigt farlig.

I en rapport som Trafikverket publicerade 2019 framgår det att antalet olyckor bland fotgängare som rör sig i närheten av trafikerade platser ökar med 300 procent mellan klockan 16 och 18 under vintertid.

Blir farligare att gå hem från jobbet

Under de två timmarna är väldigt många i rörelse, eftersom att många lämnar sina arbetsplatser.

LÄS MER: Inbrott i bilar på Allum – men inga övervakningskameror

Rickard Cosini är kommunikationsansvarig på NTF som står för Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande. Han menar det är extra hög risk att röra sig ute som fotgängare den här tiden på året.

– Vad det gäller just mörker är det den absolut värsta tiden. Det har inte kommit någon snö än och det finns en tendens att det blir regnigt. Det är därför väldigt svårt att se varandra.

Reflexer kan rädda liv

För att minska risken att bli påkörd eller hamna i obehagliga situationer är det viktigt att man syns och lösningen är relativt enkel.

– Det är viktigt att ha reflex och att man gör vad man kan för att synas.

Vad ska man tänka på när man tar på sig reflex?

– De ska inte bara sitta på brösten eller ryggen. Ett bra tips är att placera reflexer förhållandevis långt ner på en rörlig del som syns från alla olika vinklar.

Det är dock inte bara fotgängarna som behöver tänka efter lite extra när det blir mörkare, menar Cosini.

– De som kör motorfordon har också ett jättestort ansvar att vara extra försiktiga.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.