Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Förskolepersonal har fått nog av skadegörelse – vill ha ökad bevakning

Under januari månad har förskolan Ensittarevägen i Furuskog fått sju rutor krossade till ett värde av 10 000 kronor. Men skadegörelsen har pågått under en längre tid, berättar personal som får städa både fimpar och rester efter narkotika. De vill ha tätare rondering av vaktbolag för att skrämma bort gängen som förstör.
– Det känns jättetråkigt att våra pengar som vi vill lägga på barnen ska gå till att laga fönster.

Ensittarevägens förskola ligger idylliskt på höjden i slutet av villorna som är en del av Furuskog. Men där förskolans lekplats slutar går en skiljelinje till Björndammen och höghusen. Dessutom finns en del skog som omgärdar förskolan och skapar en undanskymd plats för tillhåll. Genom åren har personal fått hantera förstörelse och vandalisering på ett sätt som drabbar verksamheten.

– Det är jättetråkigt, vi försöker skapa en bra pedagogisk miljö för barnen men när man hänger upp saker så eldas det upp och dras ner, säger Sofia Simonsson, som är förskolepedagog.

Sofia Simonsson: ”När vi kommer på morgnarna är det så mycket nedskräpat med fimpar, papper och krossat glas och småpåsar”

LÄS MER: Återkommande problem med livbojar vid Björndammen

Under en period förra året kunde personal nästan dagligen få plocka upp skräp efter vad man misstänker är ungdomsgäng som hänger på gården till förskolan. Några föräldrar har sett ungdomar i stora grupper som hänger på lekplatsen om kvällar och helger.

– När vi kommer på morgnarna är det så mycket nedskräpat med fimpar, papper och krossat glas och småpåsar, säger Sofia Simonsson

LÄS MER: Vandalisering på Furulunds skola – för 100 000 kronor

Personal har fått börja dagen med att städa undan innan de kunnat släppa ut barnen på gården, så att de inte ska få i sig något farligt. Vissa gånger har de inte alls vågat ta ut barnen för lek.

– Det här har varit i omgångar under en längre period, säger Sofia Simonsson.

Vad är det värsta ni hittat?

– Det har ju varit småpåsar efter droger som vi har hittat.

Ni har inte hittat själva drogerna?

– Nej, men vi har hittat rester i påsar vid båten, säger hon och pekar mot den delen av gården.

Rektorn: ”Det har inte varit i den omfattningen, så det är första gången vi fått såhär många fönster krossade under min tid”

Tidigare år har personalen även hittat droger gömda vid buskagen som fanns i backen som gränsar mot Björndammen. Men de buskagen togs bort och sedan dess finns inget gömställe på den sidan. Förstörelsen kring Trettondagshelgerna, med tre tillslag på en vecka, och totalt sju krossade fönster överraskar rektorn.

– Det har inte varit i den omfattningen, så det är första gången vi fått såhär många fönster krossade under min tid, säger Åsa Hansson.

Barnens pengar går till att åtgärda förstörelsen

Rektorn har gjort en polisanmälan gällande skadegörelsen. Hennes erfarenhet är att det kan vara ungdomar som använder förskolans innergård varma dagar under våren eller sommaren.

– Det som vi brukar brottas ofta med under våren och sommaren är nedskräpning, säger hon.

Fönstren som krossades för ett par veckor sedan är fortfarande inte lagade utan det sitter stora remsor med tejp på dem. Specialfönster har beställts, men det tar tid att få dem levererade. Kostnaden delas mellan förskolan och Partillebo. Den här gången handlar det om 10 000 kronor.

– Det känns jättetråkigt att våra pengar som vi vill lägga på barnen ska gå till att laga fönster, säger Åsa Hansson.

Tidigare när det förekommit skadegörelse eller nedskräpning har rektorn uppmanat barnens föräldrar, via förskolans kommunikationskanal, att försöka hålla uppsikt på förskolan när de tar sina promenader. Hon har också vid något tillfälle kontaktat fältassistenterna hos kommunen. Om det hjälpt vet hon inte, men det har varit lugnare periodvis. Förskolan har en hel del barn från just Björndammen, men även från villaområdet i Furuskog och några barn från Skulltorp. Åsa Hansson tror att det handlar om att lösa grundproblemet genom att ge barnen bra utbildning och sysselsättning, men även att arbeta med föräldrar i området.

– Jag tänker att det är där det börjar och där vi kan göra skillnad, säger hon.

Vill ni ha kameror uppsatta, kan det vara en lösning?

– Det tror jag inte, jag tänker att det är en extremt stor kostnad, men det handlar också om integritet, säger Åsa Hansson.

Partillebo förvaltar förskolans fastigheter, där det finns fem avdelningar med cirka 100 barn. Starka lampor har satts upp på en del av gården i avskräckande syfte. Även områdeschefen är förvånad över antalet rutor som slagits sönder.

– Det händer lite då och då, skulle jag vilja påstå, men såhär många brukar det inte vara, säger Tommy Andersson, områdeschef för det kommunala fastighetsbolaget Partillebo.

Partillebo: Ungdomar från området som är ute efter att förstöra

Vid tillslagen har inget larm satts igång och vaktbolag har därför inte åkt ut. Det har inte heller varit något inbrott i lokalerna. Däremot har det kommit signaler om att det är gäng som härjar i området.

– Vi misstänker att det är något gäng. Vi vet att det finns 10-15 småkillar som inte har det minsta respekt för när man säger till dem, säger Tommy Andersson.

Är de hemmahörande här?

– Det är de nog. Vi försöker att jobba med fritidsgårdar och fältassistenter för att få grepp om vilka det är.

Områdeschef: ”Kameror är omtvistat och det är inte helt lätt att få tillstånd att få dem. Men jag tror att det kan öka med tiden”

– Vi gör en till två ronderingar per kväll, men då stör vi dem bara. Vet vi vilka det är så pratar vi med föräldrarna också.

LÄS MER: Kameror följer anställda i Partille och fler ska upp

Några kameror finns inte i anslutning till förskolan. Det fanns tidigare på taken, men när det blev lugnare i området för några år sedan togs de ner.

– Kameror är omtvistat och det är inte helt lätt att få tillstånd för dem. Men jag tror att det kan öka med tiden, säger Tommy Andersson.

Han förklarar att även intilliggande Sävedalen brottas med gäng som är ute efter att förstöra och ”som åker omkring och ställer till det”. Partillebo samarbetar nu med både polis och fältare för att få bukt med problemen.

LÄS MER: Krav på kamerabevakning efter klotter och förstörelse

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.