Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Förskola fyller femtio år – firades med disco och god mat

Barnen hade gjort fina namnskyltar för bordsplaceringen. Vid vårt besök satt de fint klädda vid ett långbord och åt lax och potatisgratäng som lagats för att fira förskolan som fyller femtio år.

Potatisgratäng, lax och svamp till förrätt. Det fick barnen vid Soldatängens förskola i Sävedalen njuta av under torsdagen. De firade att deras förskola har funnits i 50 år och förskolan är större än någonsin, förklarar rektorn som säger att det finns en kö av barn dit.

– Nu är det fest, säger Alfred Johansson.

LÄS MER: Ny förskola byggs i Lexby – blir granne med skolan

Han har klätt upp sig i en kostym dagen till ära. Alla barnen har gjort fina glittriga namnskyltar som de har haft vid bordsplaceringen. Dessutom har barnen haft disco på gården på förmiddagen och lekt extra mycket för att fira.

– Vi har inte kunnat fira, så nu när restriktionerna lättade passade vi på att fira ordentligt, säger rektorn Anna Bäckbro.

Rektorn Anna Bäckbro för Soldatängens förskola.
Rektorn Anna Bäckbro för Soldatängens förskola.

Populär förskola med ständig kö

Förskolan är en av de äldsta i kommunen och fortfarande verksam med många barn som söker sig till den.

– Det är ju jätteroligt, det finns mycket historia i huset och många som har jobbat här länge och man trivs bra här, så det är jättehärligt.

LÄS MER: Förskoleklass flyttas igen – efter skolbranden i Furulund

Det är en av de största förskolorna i Partille med sex avdelningar med barn. I arbetet med barnen försöker förskolan arbeta med att dela upp barnen i mindre grupper så de kan växa mer som individer och gör gärna utflykter med barnen. Det är också en populär förskola att söka sig till, enligt rektorn.

– Vi har en ständig kö, så det är roligt.

LÄS MER: Lärare slog treåring på förskolan – riskerar varning

Alltför stora barngrupper i dag mot för 30 år sedan

Rita Gryte är barnskötare och har arbetat på förskolan sedan 1992 och har fortsatt komma in som vikarie efter pensionen. Hon är med och firar förskolans dag. Genom åren har hon sett en hel del förändringar, en del till det sämre. Barngrupperna har blivit allt större, vilket hon tycker är dåligt.

– Barngrupperna var 12-15 barn när jag började och då hade man mera tid för barnen mot vad man har nu, säger hon.

I dag är det 23 barn i grupperna på varje avdelning, men fortfarande med tre pedagoger.

Jan Yhlen började redan 1982 på förskolan, för snart 40 år sedan. Han är också pensionerad sedan flera år tillbaka, men hoppar in som vikarie emellanåt.

– Det ger mig energi, jag tycker det är fantastiskt roligt. Sen är det spännande och utmanande idag med att vi har en läroplan att följa, säger Jan Yhlen.

Rita Gryte och kollegan Jan Yhlen är pensionerade men hoppar in som vikarier på sin gamla arbetsplats.
Rita Gryte och kollegan Jan Yhlen är pensionerade men hoppar in som vikarier på sin gamla arbetsplats.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.