Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ola Folkesson
Bild: Ola Folkesson

Förskola fick stänga ner på grund av covidsjuk personal

Det var i fredags som rektorn på norra Hultets förskola i Öjersjö valde att stänga ner förskolan. En utbredd Covid-smitta bland personalen var orsaken. På tisdag drar verksamheten igång som vanligt – men med viss oro.

LÄS MER: Förskola fyller femtio år – firades med disco och god mat

Många var lediga men av den personal som var i arbete över helgerna hade fler än hälften drabbats av konstaterad Covid-19.

Det fick rektorn på förskolan Norra Hultet i Öjersjö att stänga förskolan under fredagen.

– Det var många över mellandagarna som hade fått corona, konstaterar Sandra Hultberg, rektor på förskolan som tog beslutet i samråd med utbildningsförvaltningen.

Förhoppningen var att bromsa smittspridningen som skenade bland personalen –liksom ute i samhället i övrigt.

– För att få bukt på spridningen så valde vi att stänga ner. Och i och med att det var så få barn som skulle vara på förskolan så kunde vi göra det. Jag tänkte att vi eventuellt kunde få stopp på det med flera dagar sammanhängande där personalen var hemma, säger Sandra Hultberg.

LÄS MER: Här finns bästa förskolorna i Partille – enligt föräldrarna

Nerstängning passade bra under en klämdag

Förskolan har plats för 138 barn. Många var dock lediga över julhelgerna. Dessutom var fredagen en klämdag, så det passade bra att ta till en sådan åtgärd av ännu en anledning. Under måndagen har personalen haft en sedan länge inplanerad kompetensutvecklingsdag via nätet. På tisdag drar verksamheten igång som vanligt och det är öppet igen att lämna sina barn på förskolan.

Kommer ni ha tillräckligt med frisk personal som kan jobba i dagarna?

– Det hoppas jag, absolut, annars får vi ta in vikarier också.

Hur orolig är du för att smittan fortsätter framöver?

– Klart att det finns lite oro, det måste jag säga för att vi ska ha personal på plats och att vi ska kunna möta våra vårdnadshavare.

Rektorn tror att beslutet att stänga ner helt i fredags kan ha varit viktigt för att stävja smittspridningen.

– Jag hoppas bara att den lilla insatsen i fredags ska ge resultat, att smittan ska stoppas lite just nu, så får vi se hur smittan sprider sig framåt veckan.

LÄS MER: Sahar behöver förskola till sonen kvällstid men nekas hjälp

Viktigt med tydliga restriktioner på förskolorna

På förskolorna testas inte barnen i samma utsträckning som på skolorna, vilket gör att smittan kanske inte upptäcks i tid. Det blir då än viktigare att ha tydliga restriktioner för vad som gäller då föräldrar ska lämna barn som kan ha symptom. I dagarna har också kommunens förskolor haft en informationsutbyte för att ha samma inställning kring vad som gäller för barn som visar sjukdomssymptom.

– Det är alltid en bedömningsgrej hur svårt sjuk ska man vara, men jag tycker ändå att vi har haft en bra dialog med våra vårdnadshavare, säger Sandra Hultberg.

LÄS MER: Förskoleklass flyttas igen – efter skolbranden i Furulund

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.