Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Furulunds centrum har blivit en plats för ungdomshäng. Efter larm om stök och vandalism har polisen haft ökad närvaro i centrum. Men företagarna runt centrum är oroliga för att det inte räcker. Bild: Jonas Rindefjell
Furulunds centrum har blivit en plats för ungdomshäng. Efter larm om stök och vandalism har polisen haft ökad närvaro i centrum. Men företagarna runt centrum är oroliga för att det inte räcker. Bild: Jonas Rindefjell

Företagare i Furulund vill ha ökad trygghet kring torget

Flera företagare i Furulund vill se poliser röra sig mer frekvent i området för att skapa trygghet. Trots kamerabevakning och flera polisanmälningar under det sista året fortsätter problemen med stök och grupper som hänger kring torget.

Partille Tidning pratar med flera företagare i Furulunds centrum i samband med branden vid den intilliggande skolan. Alla är bedrövade över det som drabbat skolan.

– Jag tycker det är hemskt, för mig personligen men också för allmänheten och för alla som har barn på skolan.

Samtidigt menar flera företagare att det är en upptrappning av problemen kring centrumet.

LÄS MER: Många barn och föräldrar besökte brandskadad skola

Hur trygg känner du dig när du går till jobbet om dagarna?

– Just nu så som det har varit i dag (läs onsdag) är jag inte så trygg.

Han har drivit företag i flera år på torget och sett hur strulet och stöket kring torget och skolan utanför har blivit allt sämre.

En annan företagare anser att både fler kameror och mer polisnärvaro är det som behövs omgående för att få bort otryggheten med grupper som hänger och stör verksamheten.

– Det skulle hjälpa om de visade sig runtom torget och kring skolan, det skulle skrämma en del tror jag, säger företagaren som även han vill vara anonym.

Företagare vill vara anonyma för att undvika ”mer problem”

Han är inte ensam. Alla företagare vi pratar med är oroliga för att vi ska skriva ut deras namn. De vill ”inte ha mer problem” som de uttrycker det. Det är nog som det är med grupper av ungdomar som hänger kring torget, men även unga vuxna som sitter i bilar på parkeringen.

– Jag ser hur unga killar i grupp springer på taken till skolan och att det sitter killar i bilarna ute på parkeringen. De håller nog på med narkotikaförsäljning, misstänker en av företagarna.

Han pratar med Partille Tidning, för han vill lyfta problemen som finns kring torget sedan något år tillbaka nu. Men han frågar flera gånger under samtalets gång om han är fortsatt anonym. Jag får lova att han är det för varje gång. Företagaren jämför med utvecklingen i en annan stad i södra Sverige, där han har en kompis som haft en liknande verksamhet. Där fanns också problem med stök och häng av olika grupper, som sedan eskalerade till att unga kriminella tog över gatubilden och till slut även skrämde bort kunderna.

Företagare har polisanmält: ”Jag vet inte vad jag ska göra mer”

Företagaren i Furulund har polisanmält vad han sett flera gånger till polisen. Eftersom han hoppas att det ska hjälpa polisen att få upp ögonen för vad som sker. Men inget särskilt har hänt, menar han.

– Jag vet inte vad jag ska göra mer, suckar han och lägger till att det är sånt slöseri med förstörelsen och pekar åt skolan till.

LÄS MER: Vandalisering på Furulunds skola – för 100 000 kronor

Han har pratat med andra företagare vid torget för att se om de tillsammans kan prata med fastighetsförvaltare och kommun för att få dem att hjälpa till att lösa problemen. Ännu har de inte kommit dithän. En annan företagare berättar att han har haft ungdomar som sprungit runt och stört andra kunder. Han ser också grupper av unga som ”bara hänger” utanför.

– Dom är störande, kör mopeder och det ena med det andra, de skapar oro bara.

Han har tröttnat på stöket. Än så länge fortsätter kunderna komma och företagaren låter sig inte skrämmas bort. Men oron för hur utvecklingen blir finns där. Det bästa vore en ökad polisnärvaro.

– Jag vill att det finns ordningsvakter och att polisen visar att ”vi finns här och ni kan inte bara hålla på och stöka och skada och göra skadegörelse” som de gör idag.

En tredje företagare har haft inbrott och fått massa värdefulla verktyg stulna. En polisanmälan om inbrott gjordes, men ingen har gripits för dådet. Sedan dess har de satt in ett larm.

LÄS MER: Kameror på skolan har varit utslagna i flera veckor

På Fasaden till en av näringsidkarna vid Furulunds centrum finns tre fungerande kameror. Innehållet kan bara spelas upp av polisen vid misstanke om brott. Än så länge har det inte blivit aktuellt, förklarar företagaren.

Från polisiärt håll har man extra koll på Furulunds centrum sedan tidigare, med anledning av att det hänger mycket ungdomar i omgivningarna. Efter skolbranden fortsätter man från polisen att visa upp sig och patrullera mer frekvent i området.

– Vi ligger kvar med hög närvaro, säger Robin, operativ samordnare på lokalpolisområde nordost.

De senaste veckorna har det enligt honom varit lugnare med ungdomshäng i området. Och det är en effekt man brukar se vid ökad polisnärvaro.

– Den här typen av ungdomshäng brukar vandra runt. Ofta när vi kommer flyttar man till ett annat ställe.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.