Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En fördubbling av antal kränkningsanmälningar på skolorna i Partille förklaras med att man bytt system för att förenkla det hela för personalen. Bild: Shamiram Demir
En fördubbling av antal kränkningsanmälningar på skolorna i Partille förklaras med att man bytt system för att förenkla det hela för personalen. Bild: Shamiram Demir

Fördubbling av anmälningar förklaras med nytt system

Hösten för två år sedan infördes nya rutiner för hur skolorna skulle hantera kränkningsanmälningar. Det ligger bakom den dramatiska ökningen, menar skolchefen som framhåller att det inte är allvarligare kränkningar som sker i dag mot tidigare.

LÄS MER: Partille långt ner på skolrankning – facket och politiken i hård ordväxling

Bakgrunden till att kommunen hösten 2019 införde nya rutiner för skolorna att anmäla en kränkning av elever var att göra det mindre komplicerat.

– Syftet med förändringen var att underlätta och göra det lättare för lärare och personal att anmäla misstänkt kränkning, säger Charlotte Johansson, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i Partille kommun.

LÄS MER: Närmare hälften av tjejerna i årskurs nio klarar inte kraven

Charlotte Johansson är utbildningschef i Partille. Bild: Partille kommun
Charlotte Johansson är utbildningschef i Partille. Bild: Partille kommun

En fördubbling i antal kränkningar har skett om man jämför årets siffror, fram till sista oktober, med år 2019. I år hade 581 anmälningar om kränkningar gjorts på skolorna i Partille, om man jämför med 375 gjorda anmälningar för år 2019. Men det ska inte tolkas som att det per automatik har blivit fler kränkningar mot elever på skolorna.

– Det framgår ju först efter utredningen och i förvaltningens analys så finns inget som tyder på att allvarligare kränkningar har ökat. Dock är det mycket viktigt att personal uppmärksammar misstänkta kränkningar och att det är lätt att anmäla och utreda, förklarar Charlotte Johansson.

Hon lägger till att det också är viktigt med skolornas planer mot diskriminering och kränkande behandling som ett stöd i det förebyggande arbetet.

Angela Torstensson Fasth: ”Att det har ökat visar att vi tar det på allvar”

Även ledande politiker tycker det är bra att det har ökat med antalet anmälningar på skolorna i Partille.

– Det är bra att det anmäls. Att det har ökat visar att vi tar det på allvar, vi har varit tydliga med att det är viktigt att det anmäls för det är ett sätt att kunna jobba med anmälda kränkningar, säger Angela Fasth Torstensson (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Angela Fasth Torstensson (M) är ordförande för utbildningsnämnden i Partille.
Angela Fasth Torstensson (M) är ordförande för utbildningsnämnden i Partille.

En del skolor mindre bra på att anmäla kränkningar

Tidigare fanns skolor som inte var lika bra på att anmäla kränkningar och då kunde nämnden inte följa utvecklingen.

– De jobbade med kränkningar, men de var inte lika duktiga på att anmäla till huvudmannen. Det är viktigt att huvudmannen, att vi i nämnden, får informationen. Det är också ett sätt att se mönster, förklarar Angela Fasth Torstensson.

LÄS MER: Sonen fick ingen kvällsförskola – nu läggs omsorgen ner helt

Med ökat antal anmälningar kan politikerna få en ”tydligare”bild av vilka problem som finns på skolorna.

Så du är inte orolig att det har skett en fördubbling på ett par år?

– Nej. Det är bra att alla misstänkta kränkningar anmäls, varje anmälan i sig utreds. Utifrån det arbetet som då görs ser vi inte någon trend i sig att kränkningarna ökat, förklarar Angela Torstensson Fasth.

Hur vet du att det inte är fler kränkningar?

– Det är jättesvårt att att utläsa, men det är vad jag fått från rektorer och lärare. Detta är också nånting som Skolinspektionen generellt sett över hela Sverige att skolor behöver bli bättre på att dokumentera så att vi bättre kan få verktyg att jobba med kränkningar, säger hon.

Tipsa oss

Har du några erfarenheter av kränkningar i skolan?

Skicka ett mejl till: [email protected]

LÄS MER: Respekt är ledordet – på prisbelönta fritidsgården

LÄS MER: 60 000 extra för trivsel - ungdomarna bestämmer själva vad de vill ha

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.