Föräldrakooperativ i Partille firade Grön Flagg-projekt med skräpbingo

Hinderbanor, insektshotell och skräpplockning – det är några av de saker som barnen på Sandfallets föräldrakooperativ arbetat med inom programmet Grön Flagg. Under onsdagen firades därför allt de åstadkommit med bland annat ansiktsmålning och skräpbingo.
– Det roligaste var att samla in skräp, säger Felicia från avdelningen Ekorrarna.

ANNONS
|

På Sandfallets föräldrakooperativ i Furulund samlades under onsdagsförmiddagen elever och personal på gården. Förra hösten togs ett beslut om att gå med i Grön Flagg-projektet och sedan dess har det hänt mycket.

Avdelningen Myrorna har under terminen byggt en hinderbana som sedan dess varit väldigt uppskattad. Igelkotten byggde i sin tur ett insektshotell av skräp de hittat i naturen och Ekorrarna samlade bland annat in 150 kilo skräp. Under onsdagsförmiddagen passade de därför på att fira arbetet som barnen själva har råddat med.

– Det känns jätteroligt. Sedan vi startade har vi jobbat med hållbarhet men detta är vår första gröna flagga, säger barnskötaren Lina Olofsson.

ANNONS

Fakta om Grön Flagg

Grön Flagg är ett utbildningsprogram inom hållbar utveckling. Det drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools. Både förskolor och skolor kan gå med i projektet. Efter att skolor och förskolor kartlagt vad de behöver utveckla påbörjades det praktiska i programmet.

Barnskötarna är, trots deras uppbackning, tydliga med att projektet är barnens arbete.

– Exempelvis var det barnens idé att göra ett insektshotell. De byggde det och vi hjälpte till med verktyg, säger barnskötaren Sabina Gustafsson.

Sång och flagga rev igång firandet

Festen inleddes under onsdagen med att Lina Olofsson höll upp flaggan som senare skulle sättas upp på en av kooperativets byggnader.

– Vi fick låna denna flaggan från en annan förskola för flaggor har varit svårt att få tag på sistone, berättar Lina Olofsson och fortsätter att berätta om avdelningarnas arbete.

Barnskötaren Sabina Gustafsson frågade sedan vad barnen har lärt sig om insekter.

– Insekterna rensar naturen, svarar ett barn från Igelkotten stolt under ceremonin.

Därefter sjöng hela kooperativet Ekorrens egenskrivna anti-skräp-visa. I kör sjöngs raderna:

”Vet ni inte hur en papperskorg ser ut eller går ni kring och dräller med huvet i en strut”

och

”Men det är faktiskt något som vi inte kan förstå, varför många inte bryr sig om hur jorden må”

Aktiviteter under Grön Flagg-festen

Flaggan sattes sedan upp i flagghållaren och festen kunde fortsätta. Under dagen anordnas skräpbingo där barnen fick placera ut återvinningsmaterial på rätt bricka. Konceptet med bingo glömdes dock bort. Istället fokuserades det noggrant på sopsorteringen.

Lycka från avdelningen ”Ekorrarna” placerade ut en tidning på brickan för papper. Då var kompisen Felicia snabb med att hjälpa till.

– Det är en tidning, inte papp.

Förutom detta köade barn från samtliga avdelningar till två barnskötare som råddade i ansiktsmålning. Under firandet sprang såväl barn från Myrorna och Ekorrarna längs hinderbanan, däribland Lycka.

– Vi har jobbat aslänge, berättar hon och tillägger:

– Vi har projektat och samlat sopor.

Både Lycka och Felicia berättar att det har varit väldigt roligt att arbeta med hållbarhet.

– Det roligaste var att samla in skräp, säger Felicia.

– Ja, i påsar, säger Lycka.

Avdelningen Ekorrarnas hållbarhetsarbete

Ekorrarna har i sin tur arbetat med konsumtion och resurser. De plockade 150 kilogram skräp.

– Hemma så sparade vi mat, säger Lycka.

Barnen inom avdelningen Ekorrarna har fått arbeta på projekt hemifrån. På det sättet har de inkluderat familjemedlemmar.

– Det är dock lätt att man fastar i att bara utgå från miljöperspektivet. Detta projekt inkluderar även det sociala och hälsan, säger Lina Olofsson.

Enligt barnskötarna har Grön Flagg-projektet bidragit till ett mer strukturerat arbete. De berättar att de tidigare alltid varit med på skräpplockardagar, att de äldre barnen brukar återvinna en gång i veckan, att majoriteten av maten är ekologisk samt att de bytt ut städmedel de tidigare använt.

– Projektet gör det mer konkret för barnen och det ger en kvalitetsförsäkring, säger Lina Olofsson.

– Från projektet får vi en bekräftelse på att vi har gjort något, säger Sabina Gustafsson som tidigare arbetat med Grön Flagg på andra förskolor.

– Att vi får fira med flagga och skyltar gör också att barnen tycker att det är ännu mer roligt, tillägger Lina Olofsson.

När barnen anländer till skolan brukar de poängtera att ”det är så mycket skräp på parkeringen”. Efter detta projekt är barnskötarna säkra på att barnen inte kommer att slänga skräp förutom i soptunnor och vid återvinningsstationer. De tillägger sedan att barn som är kreativa kan ha kreativa lösningar för klimatförändringarna när de blir äldre.

– Att vi jobbar med detta är viktigt för de framtida vuxna, säger Lina Olofsson.

Grön Flagg i Partille

Än så länge är totalt tre förskolor och en grundskola med i Grön Flagg. Om detta frågar Sabina Gustafsson.

– Partille är hyfsat hållbart när det gäller de högre nivåerna men varför jobbar man inte med det med eleverna?

Om ni skulle säga något för att uppmuntra dem till hållbarhetsarbete, vad skulle det vara då?

– Grön Flagg kostar lite men man får mycket material och inspiration när man ser vad andra inom projektet jobbar med. De kommer att minnas festen och så har de fått med vårdnadshavare. Det ger mycket, säger Lina Olofsson.

– Allt börjar med barnen, säger Lina Olofsson innan hon återgår till jobbet.

LÄS MER:Äntligen en fullskalig student: ”Det är symboliskt”

LÄS MER:Barn stängs av från fritids – föräldrar betalar inte avgiften

LÄS MER:Göteborgselever får gratis sommarlovskort – Partille blir utan

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS