Första hjälpen vid psykisk ohälsa – fritidsledare rustas för att hjälpa ungdomar som mår dåligt

Unga i Partille mår dåligt. Fritidsledarna i kommunen träffar dem dagligen.
– En stor del av jobbet är att ha bra relation med de unga, därför kändes det självklart att alla skulle gå kursen i första hjälpen vid psykisk ohälsa, säger Heli Kunnas, enhetschef för fritid.

ANNONS
|

LÄS MER:Unga i Partille mår dåligt: ”De måste få vara med och bestämma över sitt liv”

I en artikel tidigare i veckan berättade folkhälsostrategen Maria Svensson om att alla delar av Partille kommun måste jobba med att lyfta frågan om att ungdomar i kommunen mår allt sämre. En del i detta kommunövergripande projekt är att samtliga fritidsledare under två dagar på höstlovet fick gå en kurs i MHFA (Mental health first aid) och bli certifierade första hjälpare vid ungas psykiska ohälsa.

– Vi ser på siffrorna i Lupp-undersökningen och vi märker på fritidsgårdarna att barn och unga mår dåligt. Det pratas mycket om det och de unga har blivit bättre på att lyfta det, då måste vi som kommun vara på tårna och verkligen rustas för att ta hand om problemet, säger Heli Kunnas som är chef över fritidsledarna på Kultur- och fritidsförvaltningen.

ANNONS

Stort engagemang

Hon berättar med glädje att engagemanget från fritidsledarna var jättestort under kursen, större än hon någonsin varit med om, och hon fick höra av flera som jobbat länge att detta var den bästa kurs de gått.

– Eftersom de jobbar så nära ungdomarna så är det en stor del av jobbet att kunna känna av hur de mår och skapa en relation. Det är inte bara hopp och lek, det handlar om ett professionellt arbete och de har själva efterlyst bättre verktyg för att ta hand om ungdomar som mår dåligt, säger hon.

För att bli certifierad första hjälpare får du lära dig grunderna i att kunna uppmärksamma tidiga signaler på att något inte står rätt till. Att se tecken på depression, ätstörning eller psykos och inse sin roll som första instans.

– De är inga läkare eller psykologer och ska bara finnas som ett första tryggt stöd för den som vill prata. Kanske hjälpa till att lotsa rätt och i vissa fall följa med och slussa personen rätt in i sjukvården.

LÄS MER:Jonsereds Trädgårdar får prestigefull utmärkelse – igen

Ska kännas bekvämt att prata om

Partille kommun har antagit som politiskt mål att främja arbetet mot psykisk ohälsa och enligt Heli Kunnas har arbetet med detta bara börjat. Ingen blir bäst över en natt, men det gäller att hålla arbetet ständigt aktuellt och, som hon säger, ”jobba med psykisk hälsa alltid”.

– Verktygslådan för fritidsledarna kommer att fyllas på efterhand och min förhoppning är att barnen och ungdomarna ska märka att det känns bekvämt att prata om sina problem med dem, säger Heli Kunnas.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS