Expertens bästa vandringstips – platserna du inte får missa i Partille

Vandringsexperten Carl Axel Ridderstad känner till alltifrån de större lederna till de mindre stigarna i Partilles varierade naturområden. Snart firar han 50 år som medlem i Friluftsfrämjandet och sen tio år tillbaka anordnar han regelbundet vandringar i kommunen – här är hans bästa tips.

ANNONS
|

För Carl Axel, eller Calle som de flesta kallar honom, kan vandring innebära många olika saker. Från en promenad längs ett joggingspår i närmste träddunge till att vandra nästintill stiglöst genom tätbevuxen skog.

Vilka mål man har med att ge sig ut spelar därför en avgörande roll för vilken typ av naturupplevelse som passar bäst.

– Vissa har som mål att ta sig fram så snabbt som möjligt med liten packning medan andra föredrar att ta det mer lugnt. Jag hör nog mer till den senare kategorin som gärna har med lite större packning och ser till att stanna till då och då, lyfta blicken och se det vackra som man passerar, säger han och lägger eftertänksamt till:

ANNONS

– Vägen är målet.

Tio år med guidade vandringar i Partille

För Calle Ridderstad själv har det därför blivit en hel del vandringar genom åren. Han fick upp ögonen för naturen och vandring redan som barn tack vare en pappa som redan då var medlem i Friluftsfrämjandet – en förening som Calle fastnade för direkt.

Nästa år firar han 50 år som medlem och har under sin vandringskarriär avancerat till ledare för både vuxna och barn där han arrangerat ungdomsläger för över 500 deltagare.

Sedan tio år tillbaka har hans fokus däremot legat på Partilles lokalförening och att försöka erbjuda vägar ut i naturen även för en vuxen målgrupp.

– Allt började med att vi på lokalföreningen tyckte att det fanns väldigt lite vuxenverksamhet runt om i Göteborgs närområde. Någon föreslog en ”vuxenmulle”, men det var ett namn jag aldrig skulle gå med på. I stället startades gruppen ”Ut i Skogen” som i dag tagit hundratals vuxna ut i skogarna kring Partille, säger Calle Ridderstad.

”Det är äventyr för mig”

Förutom att leda vandringarna är han även ansvarig för Torpet Freden, vilket bidrar till att många turer ute i naturen kan präglas av ett stopp vid den charmiga våffelserveringen – mitt i naturreservatet Bokedalens djupa skogar, en plats som Calle Ridderstad gärna återvänder till.

– Det finns alltid något nytt att upptäcka. Jag gillar att vandra ut på de lite mindre stigarna, eller ännu hellre kliva av stigen och hitta platser och gläntor där någon annan sällan passerar, det är ett äventyr för mig, säger han.

”Vid Inre Kåsjön kan man fortfarande känna vildmarksvibbarna, bara åtta kilometer från Göteborgs centralstation.”

Till de vandringar han arrangerar kommer de ofta några som själva bor i Partille, men det är inte heller ovanligt att några reser en bra bit för att få komma och vandra.

– Jag blir faktiskt förvånad ibland över hur många som dyker upp, vi har haft vandrare som tagit sig hit ända utifrån öarna, Kungälv, Stenungsund och Kungsbacka. Jag tror det är eftersom Partille är en kommun som har mycket att erbjuda i vandringsväg, säger Calle Ridderstad.

Knyter samman allt till en helhet

Han förklarar att en hel del vandringsleder passerar här, som Bohusleden, Götaleden och Vildmarksleden. Naturområdena erbjuder också en stor variation för besökarna på relativt kort tid.

– Man kan ju uppleva alltifrån Kulturstigen med sina stenmurar och öppna fält i gamla Lexby till Bokedalens mossar och höga tallskogar. Allt får man in på en vandring.

En vandring Calle Ridderstad ofta återkommer till, är att samlas och börja vid Partille station för att sedan leda genom Lexbyskogen, norr om Kåhög, genom Bokedalen och sedan avsluta vid Jonsereds station.

– Sen tar vi tåget hem igen. När jag planerar en vandring så har jag ju ofta ett antal platser jag tror skall ge fina upplevelser som jag försöker att knyta samman till en trevlig helhet, säger han.

Delar in Partille i fyra områden

När Calle Ridderstad talar om Partilles vandringsleder brukar han dela in naturområdena i fyra olika delar. Den första innefattar Paradiet och Lexby vilken han beskriver som lättgången med olika naturtyper som små tjärnar, öppna mossar och högvuxen ”Bauerlik” granskog. I södra delen är det däremot mer krävande och kuperat.

Den andra delen är Lexbydal och Bokedalen genom vilken Bohusleden sträcker sig i nordlig riktning och Götaleden österut längs sjön Aspen. Här tipsar han om Bokedalsspåret eller Naturstigen på ungefär fyra kilometer.

– Här finns också Torpet Freden längs Bohusleden där man kan stanna och grilla, dricka eller köpa våfflor på söndagarna under våren och hösten, men tänk på att ta med egen ved, säger han.

En vandringsväg som Calle Ridderstad menar fallit lite i glömska är Kulturstigen som börjar och slutar vid Lexby gård.

– En riktigt fin vandring på en dryg mil som tar sig upp i Brodalsbäckens dalgång och vidare in i Bokedalens naturreservat och sedan mot Lexby igen närmare järnvägen.

”En guldklimp är vindskyddet”

Det tredje området som han tipsar om är Kåsjön med Kåsjörundan på sina åtta kilometer. Här finns även spåren runt Prästtjärn och Furåstjärn. Lite längre västerut når man också Knipeflågsbergens naturreservat.

– Där finns många fina stigar ner till Ugglemossen. Vid Inre Kåsjön kan man fortfarande känna vildmarksvibbarna, bara åtta kilometer från Göteborgs centralstation.

Det sista och fjärde området är det som sträcker sig från Kåsjön och ner mot Jonsered, vilket Calle Ridderstad beskriver som lättvandrat och med olika naturtyper. Här går också både Bohusleden, Götaleden och Vildmarksleden.

– En guldklimp är vindskyddet vid Stentjärnarna längs Vildmarksleden på väg mot Härkeshult. Vindskyddet har funnits där mycket länge, och som nu tyvärr skulle behöva en helrenovering. Hoppas att någon som inser dess värde har tid och vill satsa på det, säger Calle Ridderstad.

”Vi behöver fler entréer till naturen”

Något annat som han också hoppas att man satsar på i framtiden är att göra naturområdena ännu mer tillgängliga för besökarna. I dag finns goda parkeringsmöjligheter vid Kåsjön och Härkeshult för Vildmarksleden, men på norra sidan både vid Lexby gård och Bokedalen ser han en förbättringspotential.

– Vi behöver fler entréer till naturen. Kanske det skulle gå att få till en stor bra parkering vid Ödegärdet i väster. I Paradiset på Gavelåsvägen skulle man kunna göra en större parkering, Lexby går det ju också att satsa på, säger han.

– Problembarnet är Bokedalen, där det kanske inte går att göra något bättre från söder, då borde man kanske se om det går att göra från något annat håll som i Kåhög eller Tultered. Det finns helt klart utvecklingspotential.

Calles tips för en lyckad vandring

Bra att ha med sig på en dagsutflykt

  • Ha kläder efter väder, kolla väderprognosen på förhand – regnkläder, mössa och vantar eller badkläder kan vara bra att ha en varm sommardag.
  • Ta gärna med ett extra ombyte, särskilt strumpor kan riskera att bli blöta.
  • Sittunderlag (ev. liggunderlag) .
  • Vattenflaska
  • Mat för dagen, eventuellt stormkök med tillbehör, fika, energihöjare utöver det planerade, frukt, mugg, tallrik och bestick, disksaker, torkhandduk.
  • Använd gärna en stor ryggsäck med gott om plats och som sitter bra, det är skönare än att knô ner för mycket saker i en liten ryggsäck som blir obekväm att bära.
  • Sådant som en kikare, täljkniv, flora och svampbok kan göra att du får ut ännu mer av din vandring.
  • Vandringsstav, köpt eller bara en enkel pinne. I många lägen underlättar det att ha ett tredje ben.
  • Hatt är bra alla dagar.
  • Förbandskit med nya plåster och värktabletter.
  • Toapapper, solglasögon, myggmedel, solskyddsmedel.
  • Någon meter silvertejp, en snörstump och säkerhetsnålar kan rädda många situationer.
  • Vattentät påse för mobiltelefon och bilnycklar..
  • Karta över området där ni är och kompass för att orientera dig i världen.
  • Det kommer alltid nyheter om utrustning, men det allra viktigaste är att se till att ha ett bra regnställ och ett par kängor som funkar utan skavsår och är hyfsat vattentäta.

Källa: Carl Axel Ridderstad

LÄS MER:Med djur och natur i landskap av kontraster

LÄS MER:Nu fortsätter jakten på checkpoints i Partille

LÄS MER:Idrottsföreningar bidrar till en renare kommun

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS