”Man får titta där man går och se var man kliver”, säger Anne Granelli, vårdchef på Närhälsan Partille för att undvika att bli biten av en huggorm.
”Man får titta där man går och se var man kliver”, säger Anne Granelli, vårdchef på Närhälsan Partille för att undvika att bli biten av en huggorm. Bild: Håkan Johansson

Experten tipsar: Så gör du om du blir ormbiten

Sommaren är här och det medför en högre risk för att stöta på, eller i värsta fall, bli biten av en huggorm. Det finns olika knep att använda sig av för att slippa bli biten, och hur man ska agera om huggormen biter dig.
– Gå inte nära en orm. Ser du den ska du bara gå därifrån, säger Anne Granelli, vårdchef på Närhälsan Partille.

ANNONS
|

De senaste dagarna har det varma vädret lockat människor ut i naturen och till stränderna. Men vi är inte de enda som gillar värme. Huggormar trivs också bra i solen. Den senaste veckan har folk i de lokala Facebookgrupperna skrivit och varnat folk för just huggormar. Framför allt i närheten av Bockemossen då en Partillebo har sett en huggorm röra sig nära dammen.

Generellt finns huggormar i miljöer där det många människor inte rör sig. Med det sagt, om man är ensam i skogen är chansen mycket högre att hitta en huggorm.

– Reaktionen kan vara att man springer när man ser huggorm, säger Anne Granelli.

ANNONS

Så känner du igen en huggorm

Huggormar finns i hela landet, förutom längst upp i Sverige. De kommer fram i mars-april och solar till en början för att få upp temperaturen eftersom huggormar är växelvarma.

Huggorm finns på skärgården, på åkrar, längs kusten och på öppen mark såsom på hedlandskap och gläntor i skogen.

De är bra på att simma och klättra.

En huggorm brukar bli 60-65 centimeter långa.

En hane har oftast inslag av grå, vit och svart medan honan är brun eller röd. Båda har däremot ett sicksackband på ryggen som färgas svart.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet.

”Beror på giftmängden”

Varje år blir 300 personer ormbitna i Sverige. De allra flesta kommer undan med lite smärta på bettstället. Cirka 70 personer läggs årligen in för vård varav 40 av dem behöver intensivvård. De vanliga symtomen efter ett ormbett är yrsel, nervositet, hjärtrytmrubbningar, svimkänsla, magsymtom och illamående.

– Man kan också få smärta, feber, kraftig svullnad och andningssvårigheter, berättar, Anne Granelli.

Ofta blir människor bitna runt fotleder eller i benet men vilka symtom man får varierar. Barn, äldre och gravida är särskilt känsliga.

– Reaktionen beror på giftmängd, lokalisation och känslighet.

Åk alltid till sjukhus

I år har Närhälsan Partille inte mottagit några personer som har blivit huggormsbitna.

– Vi brukar inte se det speciellt mycket här. Det är relativt ovanligt men man ska ta det allvarligt, berättar hon.

Vanliga symtom efter ormbettet

Ett huggormsbett ger olika reaktioner på människor beroende på gift.

Blåaktig svullnad runt bettet.

Yrsel och svimkänsla.

Illamående och kräkningar.

Feber.

Andningssvårigheter (väldigt sällsynt).

Källa: Nationalencyklopedin och 1177.

Oavsett vem som blir ormbiten vill Granelli att man besöker sjukhus dels för att de har motgift, dels för att observera de bitna.

– Det är viktigare att barn läggs på sjukhus. Om de får symtom, feber eller liknande, ska de alltid åka till sjukhuset. Opåverkade vuxna behöver också observeras i sex till åtta timmar, säger hon.

Vad ska man tänka på om man blir ormbiten?

– Håll dig stilla så att giftet inte sprider sig i kroppen, håll den bitna kroppsdelen i högläge och behåll lugnet. Ta av åtsittande saker eftersom bettstället ofta svullnar upp. Försök inte suga ut giftet, kyla eller värma, det kan förvärra förloppet, svarar Anne Granelli.

Hur ska man agera om man stöter på en huggorm?

– Man får vara uppmärksam och vara noga med var man kliver. Gå inte nära en orm, ser du den ska du bara gå därifrån. De vill inte vara närmare oss men skrämmer vi upp dem kan de bita.

Vanliga symtom efter ormbettet på djur

Svullnad och ömhet runt bettmärket

Diarré

Kräkningar

Hjärtrytmrubbningar

Försämrad blodcirkulation

Källa: Evidensia Djurklinik

Om hunden blir biten

Även husdjur, och i synnerhet hundar, är ute i naturen på sommaren och utsätter sig därmed för en risk att bli bitna av huggormar.

Hundar får symtom i form av diarré, kräkningar, hjärtrytmrubbningar och försämrad blodcirkulation. Det är svårare att upptäcka ormbett hos vissa hundar då de har tjockare päls. Ännu svårare blir det om hunden inte visar några tecken på att ha blivit biten.

Men det gäller att hålla koll på deras huvud och ben eftersom de oftast blir bitna där. Dessutom ska man besöka sjukhus om man har blivit biten eller misstänker en huggormsattack.

Man ska också se till att hunden inte anstränger sig för mycket för annars finns det en risk att giftet sprider sig i kroppen mycket snabbare.

Det är också värt att komma ihåg att huggormar är fridlysta vilket innebär att vi inte ska slå eller döda dem utan låta dem vara i fred. Oavsett hur rädda vi är för dem.

LÄS MER:Missräkning med takets sjösten – var förorenad och fick kasseras

LÄS MER:Här tränar hundarna upp nosen – fulltecknade kurser i populära hundsporten

LÄS MER:Fick ingen lägenhet – då köpte Kent husvagn och flyttade tillfälligt in i Åstebo

ANNONS