Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Eva Sundbäck leder Partillebor genom yoga

För 1,5 år sedan startade Eva Sundbäck sitt eget företag. Nu leder hon yogis året runt i Öjersjö och njuter av lugnet som flödar under passen.
– Yogan är så mycket mer än bara träning.

Efter att sjuksköterskan Eva Sundbäck ville bestämma mer över sin egen tid började hon att hålla i yogapass, och fokuset på sjukdomar flyttades över mer åt friskvård. Idag arbetar hon 60 procent som sjuksköterska, resterande tid ägnar hon åt yogans lära.

– Detta har givit mig väldigt mycket.

Snabb yogafakta om Eva Sundbäck

Bästa yogaposition: ”Barnets position, den gör jag varje dag”.

Favorittid på dygnet att yoga: ”Morgonen”.

Favoritredskap för yoga: ”Då får jag vara tråkig och säga yogamattan, man behöver inte mycket mer än det”.

Nybörjartips: ”Börja bara pröva. Youtube har bra videos man kan följa som nybörjare. Yogan behöver inte heller vara så avancerad”.

Yoga vid Viljans Vik

För drygt ett år sedan började hon därför att hålla pass vid Kåsjön. I sommar håller hon dock passen på en ny plats, på gräsplätten intill Viljans Vik.

– Nu kör vi på kvällen och då fungerar det inte att köra vid Kåsjön, säger yogaläraren som har lärt ut konsten till elever i drygt ett år.

Fördelar med utomhusyoga

Fram till hösten har hon ett pass kvar men när årstiderna skiftar planerar hon att hålla i pass åtminstone en gång i veckan. Träningarna tänker hon hålla utomhus så länge det går, därefter flyttar de tillbaka inomhus till SAIK:s stuga. Fördelarna med att yoga utomhus är dock många.

– Det är så himla härligt då naturen blir en del av upplevelsen. Att känna vinden mot sin kind, höra fåglarna och känna gräset hjälper att hitta ett inre lugn.

Hon poängterar att yoga inomhus med lugn musik även är underbart, men något speciellt är det trots allt med utomhuspassen.

– Här är det naturens alla ljud och dofter man tar in, och om man ligger på gräset och kollar upp tänker man att här kan man bara vara.

Från yoga till lärare

Eva Sundbäck började personligen med yoga för nio år sedan, men då som ett komplement till annan träning. Istället kom dock träningen att bli ett komplement till yogan.

– Jag har alltid tränat mycket men yogan är så mycket mer än bara träning. Det är att vara lyhörd och att inte pressa sig för mycket.

Med hennes pass vill hon nu inspirera andra till att själv känna efter och vara lyhörd till sina egna kroppar. Att passen fokuserar på stilen vinyasa, som varierar mellan snabbare flöden och stillsamma andningsövningar, gör dessutom att yogaläraren kan ha fria tyglar gällande utformningen av passen.

– Det är den form av yoga jag gillar mest och som jag gillar att undervisa i, säger hon och tillägger:

– Det finns inga pekpinnar att eleverna måste göra som mig. Ibland kan man de lägga sig på mattan och bara ligga still och det är helt okej.

Yogaintresse i Partille

Intresset av yoga i kommunen tycker Eva Sundbäck är relativt stort. De tio platser som funnits sedan hon började att lära ut har alltid varit fullbokade.

– Det är det som får plats i lokalen.

Om Eva Sundbäck därför får drömma så hoppas hon i framtiden ha en egen lokal där hon kan hålla i ännu fler klasser.

– Då behöver inte eleverna ta med mattor och när jag ändå funderar på att starta yin-klasser behövs utrymme då man har mer redskap runt sig.

LÄS OCKSÅ: Från förlossningsdepression till ultralöpare

LÄS OCKSÅ: Maries utomhusträning vinner Hälsopriset – för andra gången

LÄS OCKSÅ: Sofia hittar tillbaka till träningen efter graviditeten

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.