En A-traktor i Oskarshamn. Arkivfoto.
En A-traktor i Oskarshamn. Arkivfoto. Bild: Suvad Mrkonjic/TT

EU röstar för höjd ålder för A-traktor

De svenska ledamöternas motstånd räckte inte. EU-parlamentet vill inte låta 15-åringar köra A-traktor.
I framtiden väntar i stället med största sannolikhet 16-årsgräns, tuffare körkortsprov och tillstånd att köra 45 kilometer i timmen.

ANNONS
|

Flera svenska ledamöter hade i sista stund försökt få ändringar till stånd, men fick se sina förslag nedröstade i parlamentet.

"Jag är förbannad. Att höja åldersgränsen för Epor är en enorm frihetsinskränkning för ungdomar, framför allt på landsbygden", hälsar svenska ledamoten Emma Wiesner (C) via sms till TT.

Onsdagens parlamentsomröstning innebär att slutförhandlingar nu inleds med EU:s ministerråd om uppdatering av EU:s körkortsregler, där de nya a-traktorreglerna ingår. Det lär dock dröja till i höst innan en uppgörelse är klar – och därefter ännu längre innan reglerna träder i kraft.

EU-kommissionen har länge sett skeptiskt på det sätt som Sverige låter ungdomar köra A-traktor på, men har accepterat en fortsättning för systemet med de nya reglerna.

ANNONS

– Detta har varit en viktig fråga för Sverige för att säkra det som vi tycker är viktigt: nämligen möjligheten för ungdomar att köra A-traktor, sade infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) när EU:s ministerråd i december ställde sig bakom 16-årsgräns, ökad hastighet (från dagens 30 kilometer i timmen) och mer ordentliga prov.

Antal registrerade fordon i Sverige. A-traktorer och Mopedbilar. Hastighetsgränser och åldersgränser.
Antal registrerade fordon i Sverige. A-traktorer och Mopedbilar. Hastighetsgränser och åldersgränser. Bild: Anna-Lena Lindqvist
ANNONS