De ukrainska flyktingarna kan komma. Ett hundratal sovplatser är monterade och färdiga att husera dem.
De ukrainska flyktingarna kan komma. Ett hundratal sovplatser är monterade och färdiga att husera dem. Bild: Sanna Tedeborg

Ett hundratal sovplatser för flyktingar från Ukraina klara i Partille

Ansvariga i Partille har sett över vilka platser som finns där flyktingar kan sova när de anländer. Ett hundratal sovplatser är färdigmonterade och redo att ge vila åt flyktingarna från krigets Ukraina.

ANNONS

Partille kommun fick i förra veckan en så kallad hemställan från Länsstyrelsen i Västra Götaland. De ville veta hur många sovplatser som kommunen kunde ställa samman för att husera flyktingarna som nu fördelas runtom i landet. Ännu har inga flyktingar landat dock, men det kan komma med kort varsel.

– Jag förutsätter att vi får nån form av framförhållning, så att vi kan trycka på knappen, säger Margaretha Antonsson, förvaltningschef på social- och arbetsförvaltningen i Partille.

Hon vill dock inte avslöja var sovplatserna finns placerade och i vilka lokaler.

– Jag hoppas lite ödmjukt att du förstår att jag inte vill tala om det, för det finns personer som jag vill ska få informationen först.

Information skickas ut till berörda under de närmsta dagarna. Vid tidigare kriser har flyktingar huserats på både skolor och äldreboenden, eller liknande platser där det finns utrymme.

Margaretha Antonsson är socialchef på Partille kommun.
Margaretha Antonsson är socialchef på Partille kommun. Bild: Privat

Anställda ställer om

En person på kommunen har fått ställa om och arbeta med att montera ihop sängarna. Dessutom ska flera andra personer vara behjälpliga vid mottagandet av flyktingarna – när de väl anländer. Allt för att kunna ge dem ett bra mottagande i Partille.

– Vi är absolut redo och alla medarbetare har mött upp på ett jättebra sätt.

Det är en skillnad mot tidigare flyktingmottagande från till exempel krigets Syrien under 2015, och de följande åren.

– Det som är lite skillnad mot tidigare är att väldigt många av personerna som kommer ordnar sitt eget boendet, säger Margaretha Antonsson.

Svårt att veta vilka som kommer

En svårighet med uppgiften att ta emot flyktingarna från Ukraina är också att det är osäkert med vilka som kan tänkas komma till kommunen.

– Det är otroligt svårt att planera för vi vet inte vem som kommer och inte när de kommer, så det kan vi säga är lite svårt.

EU:s massflyktsdirektiv, som gäller för de cirka 3,5 miljoner flyktingar som redan lämnat krigets Ukraina, gör att de är här en begränsad tid på upp till tre år. Därför blir också kommunens ansvar inte lika stort som tidigare.

– Det blir inte ett traditionellt flyktingmottagande som vi är vana vid, säger Antonsson.

Framöver ska kommunen erbjuda både skola, vård och omsorg, men i början har flyktingarna sin försörjning från Migrationsverket.

Margaretha Antonsson: ”Det finns så mycket människor med goda hjärtan”.

Socialchefen är samtidigt väldigt tacksam för alla som hjälper till.

– Det finns så mycket människor med goda hjärtan. Att folk ställer om från ordinarie arbetsuppgifter och känner: ”Jag vill ställa upp och stötta”.

Många Partillebor har också hört av sig till kommunen för att visa sitt stöd och hjälpa flyktingarna som kan landa här.

– Det är ett jättestort intresse och det är jättefint, men de får jättegärna höra av sig till de frivilligorganisationer som finns och som hjälper till, säger hon och syftar på bland andra Röda Korset och Svenska Kyrkan.

Den som vill husera flyktingar i sitt hem kan också anmäla sig till kommunens hemsida.

Uppe­hålls­till­stånd enligt EU:s mass­flykts­di­rektiv

Massflyktsdirektivet innebär att ukrainska medborgare eller de som har skyddsstatus i Ukraina och har lämnat landet efter den ryska invasionen kan få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige.

En person som har fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har rätt att få hjälp med kost och logi, rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd i Sverige.

Direktivet gäller:

• Ukrainska medborgare som var bosatta i Ukraina före 24 februari 2022

• Personer med uppehållstillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande i Ukraina

• Familjemedlemmar till de två ovanstående.

För att omfattas av direktivet ska man ha lämnat landet den 24 februari 2022 eller senare. Vuxna måste också ha ett giltigt pass eller andra ukrainska id-handlingar.

Källa: Migrationsverket

LÄS MER:Bosse från Östhjälpen möter krigsflyktingar i Rumänien

LÄS MER:Flyktingbarnen från Ukraina ska läsa på Furulundsskolan

LÄS MER:Elever och lärare pratar om Ukrainakriget i skolbänken

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS