Liberalernas förstanamn Erik Edlund vill att alla ska ha bra möjligheter att ladda sin fordon.
Liberalernas förstanamn Erik Edlund vill att alla ska ha bra möjligheter att ladda sin fordon. Bild: Kajsa Centre

Erik Edlund (L) vill att alla ska ha möjlighet att ladda sina fordon

Erik Edlund är Liberalernas förstanamn i Partille. Som politiker vill han göra det enklare för varje person att välja eldrivna fordon – även om man inte bor i villa.

ANNONS

Inför valet i höst erbjuder Partille Tidning samtliga lokala partiers förstanamn att berätta om sin ”Hjärtefråga” – alltså vad just deras hjärta klappar lite extra starkt för inom politiken.

När Liberalernas förstanamn Erik Edlund ombeds att medelst tusch skriva ner sin hjärtefråga på det plakat Partille Tidning reporter medfört bestämmer han sig snabbt: ”Bra laddningsmöjligheter för alla!”.

– Idén är att vi måste underlätta för alla att kunna ställa om till att ladda sina fordon med el. Oavsett om man har en moped, motorcykel, bil eller cykel. Det måste vara enkelt. Bor man i villa så är det i dag inga problem för då är det ganska enkelt att fixa det där på sin egen tomt, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Men bor man i lägenhet så ska möjligheten att ladda vara samma som om man bor i villa.

Fler laddmöjligheter – åt alla

Han vill också se fler laddstolpar i det offentliga rummet, både för besökare och invånare.

– Bensinmackarna har inte riktigt varit på hugget med det, åtminstone inte här i Partille. Det hade varit trevligt med en riktig superladdning längs E20. Det genererar besök till näringsidkarna.

Hur ska ni göra för att fler ska kunna ladda i Partille?

– När det gäller folk som bor i hyreslägenhet så kan vi kanske verka genom Partillebo. I övrigt kan vi försöka underlätta omställningen genom ledningsdragning. Det ska vi försöka jobba för.

Har de här frågorna varit svåra att få gehör för hittills?

– Jag vet att Centerpartiet är inne lite på samma spår. Jag har svårt att tro att det skulle finnas något större motstånd. Vad som går att genomföra är en förhandlingsfråga och hur vi går vidare beror på mandatfördelningen efter valet.

Enligt Erik Edlund är klimatkrisen något man bör agera på så fort det bara går.

– Många säger att klimatet är en ödesfråga och det håller jag verkligen med om, det är inte klokt. Man måste få bort brännandet av fossila energikällor, det måste upphöra omedelbart.

LÄS MER:Valkompass 2022: Testa vilket parti som passar dig inför valet

LÄS MER:Öjersjöborna går ihop – vill sätta press på politikerna

LÄS MER:Partilleborna sågar partiernas valaffischer: ”Kliché”

ANNONS