Eric Erlingsson fick inbrott för andra gången i sin firmabil. (OBS: Genrebild)
Eric Erlingsson fick inbrott för andra gången i sin firmabil. (OBS: Genrebild) Bild: Emma Gustafsson

Eric fick firmabilen länsad över en natt: ”Blir bara uppgiven”

I torsdags morse insåg Sävedalsbon Eric Erlingsson att det skulle bli en lång dag. På garageuppfarten stod firmabilen med framrutan krossad och tömd på allt av värde.
– Det slår ganska hårt, de tog allt jag behöver för att göra mitt jobb, säger han.

ANNONS
|

Eric Erlingsson från Sävedalen driver eget företag som håller på med larm och säkerhet. I sin firmabil förvarar han därför dagligen flera olika slags verktyg för att kunna utföra sitt jobb när han åker ut till sina kunder.

I onsdags hade han lastat bilen full inför ett kommande projekt nere i Skåne med flera olika slags brandlarmsmaterial. Därför blev chocken extra påtaglig när han på torsdagsmorgonen gick ut på garageuppfarten och möttes av en sönderslagen framruta.

– Jag insåg ganska snabbt att de hade tagit allt av värde, alla tekniska produkter och alla verktyg, säger Eric Erlingsson.

ANNONS

Särskilt förlusten av brandlarmsmaterialet som skulle till Skåne skapade stora problem eftersom det är långa leveranstider för de flesta varorna i dag. Att hålla deadline blev nu omöjligt.

– Det slår ganska hårt, de tog allt jag behöver för att göra mitt jobb. Alla verktyg försvann, hela verktygsväskan med alla slagborr, skruvdragare, hålsågar och borr.

Andra gången han drabbas

Alla jobbplaner fick skjutas fram. Istället hamnade fokus på att polisanmäla, kontakta försäkringsbolaget och få bilen till en verkstad för reparation.

Eftersom det inte var första gången som Eric Erlingsson utsatts för ett inbrott i firmabilen visste han vad som väntade.

– Det är väldigt vanligt att utsättas i min bransch. Jag har flera kollegor som är snickare och elektriker vilka också fått inbrott och förlorat verktyg. När de ger sig på en firmabil vet de ju när de knäcker upp den att det finns något av värde inuti, säger han.

När Eric själv utsattes första gången hade inbrottstjuvarna varit mer brutala och brutit upp hela framdörren, trots att firmabilen stått i ett larmat garage i Göteborg.

Det tog sedan två och en halv månad att få den reparerad eftersom elektroniken i dörren påverkats. Den här gången kan han däremot räkna med att få tillbaka arbetsbilen redan nästa vecka. Men vad mer han kan göra för att undvika att utsättas en tredje gång vet han inte i dagsläget.

– Det är ingen hantverkare som har möjlighet att bära in och ut sina verktyg varje dag, eller när man bara ska iväg på lunch. Det går ju inte att hålla på så. Tyvärr är det här en väldigt säker marknad för de som vill få tag på verktyg, väldigt få bilinbrott utreds och prioriteras av rättsväsendet, säger han.

”Ställer till det”

Eric Erlingsson säger att han polisanmälde förra inbrottet och en gärningsman greps, men att ärendet sedan inte ledde vidare till åtal.

– Det är segt. Jag har tyvärr aldrig hört talas om ett inbrott i en bil där någon nånsin blivit dömd. Man blir bara uppgiven, finns inget man kan göra. I slutändan är det bara materiella ting men det tar mycket kraft efteråt att få ordning på allt igen. Det ställer till det.

Under 2021 år begicks 488 stölder ur eller från motordrivet fordon enligt statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet. Trots att bilar i dag på pappret borde vara svårare att ta sig in i är brottet vanligt.

– Det är betydligt vanligare med bilinbrott nuförtiden än decennier tillbaka. Siffrorna kan till och med vara i underkant, sa Anders Klingberg, utredningsansvarig vid polisen i Nordöstra Göteborg i en tidigare intervju med Partille Tidning.

Anmälda stölder ur motorfordon i Partille

2018: 371 stycken.

2019: 540 stycken.

2020: 454 stycken.

2021: 488 stycken

Källa: Brottsförebyggande rådet.

Första tanken var att fixa bilen

Trots att Eric Erlingsson utsatts två gånger för bilinbrott i Sävedalen menar han att han inte känner sig otrygg i området.

– Jag vet att det bara är business för de som gör detta. Men jag anser att om inte de som har hand om lag och ordning tar det här på allvar kommer det inte bli någon förändring. Det är folk som blir utsatta för detta som inte längre tror att polisen ska göra något, och när den känslan finns är ju förtroendet rökt, säger han och fortsätter:

– Min första tanke när jag såg den krossade rutan var hur skulle jag fixa bilen för att ha den i drift så fort som möjligt. Det var inte att ringa polisen.

I grund och botten tror han att det handlar om en moralisk fråga – att förstå vad som är mitt och ditt.

– Finns det folk som inte kan skilja på det kanske man ska börja där.

I samband med inbrottet valde han också att varna andra i den lokala Facebook-gruppen.

– Det är alltid bra om alla kan hålla koll. Om jag blivit utsatt kanske de också varit på fler ställen. Ofta går de in flera bilar när de väl är i gång.

LÄS MER:Kristoffer drabbad av tredje bilinbrottet: ”Det börjar bli tröttsamt”

LÄS MER:Inbrott i fyra bilar – stod parkerade i garage

LÄS MER:Här ska du vara extra försiktig när du parkerar i Partille

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS