En positiv effekt av pandemin – mer utomhusträning

Med himlen som tak bjuder idrottsföreningen Friskis och Svettis på utomhusträning i Partille. Som företaget själv konstaterar ”om du ska vilja träna hela livet måste det vara kul”. Med frisk luft och skinande sol samlas Partillebo för ett träningspass.

ANNONS
LocationPartille||

Solen steker på och det är nästintill vindstilla. Spänningen inför är tufft träningspass som ligger i luften. Tränarna Maria Agnemar och Anna Skärström rustar upp inför passet och musiken börjar dunka.

– Vi tycker det är så roligt att träna tillsammans och skapade därför det här passet ihop i början av pandemin när träningsmöjligheter begränsades, säger Friskistränaren Maria Agnemar.

Från och med den 27 juni bjuder idrottsföreningen på två pass per vecka, på måndagar och onsdagar. Man kan köra allt från jympa och multifys till dans samt människor i alla åldrar är välkomna. På dagens pass samlades över 20 personer, varav 10 trogna stammisar. Utomhusträningar är tillgängliga för alla då utomhusmiljön möjliggör fler deltagare.

ANNONS

– Det är så skönt att träna utomhus, man får mer syre i kroppen och det är kul att ta vara på vädret, säger Helena Ahlgren, en trogen Friskisstammis.

Helena Ahlgren har varit en träningsentusiast nästan hela sitt liv. Under pandemin begränsades hennes träningsmöjligheter då människor över 70 år ombads att inte vistas i inomhusmiljöer.

– Det var helt fantastiskt när antal utomhusträningar ökade då det gjorde att man kunde fortsätta träna trots smittspridningen. Att känna vinden när man tränar är helt underbart, säger Helena Ahlgren.

Utomhusträningar året om

Trots pandemins dystra och mörka påverkan finns det åtminstone en sak som utvecklats till det bättre - fler utomhusträningar. Sedan coronaviruset bröt ut har antal utomhusträningsmöjligheter på Friskis och Svettis ökat enormt och nu finns utomhuspass tillgängliga året om.

– Det är som mest folk på våren och sommaren då solen skiner och det är varmt, men folk dyker även upp när det är minus fem ute, säger Friskistränaren Maria Agnemar.

– Det är bara att klä sig lager på lager, säger Friskisstammisen Maria Ahlgren med ett skratt.

Mindre tränar då sommarsemestern lockar

Maria Agnemars träningskompis och kollega Anna Skärström berättar att sommarens semesterperioder gör att färre tränar. Men trots sommarens godheter lockar utomhuspass många Friskismedlemmar och dess kompisar.

– Det är som mest folk i januari i samband med alla nyårslöften, sedan är det mestadels stammisarna som är kvar, säger Anna Skärström.

LÄS MER:Maries utomhusträning vinner Hälsopriset – för andra gången

LÄS MER:Här är gänget som cyklar till Paris för välgörenhet

LÄS MER:Eva Sundbäck leder Partillebor genom yoga

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS