En katt ska inte hållas inomhus – eller?

I lokala Facebookgrupper kan man nästan dagligen läsa om något som handlar om katter. Ibland handlar det om någon katt som gjort sina behov i grannens rabatt. Ibland kan det vara att en katt kommit bort. På senare tid har rädslan för räv diskuterats.
Men något som verkligen väcker känslor är huruvida ägaren ska hålla sin katt inne eller ute, eller både och.

ANNONS
|

”Det är elakt att hålla en katt inlåst”, ”Det är djurplågeri att ha en katt i lägenhet”, ”En katt ska kunna röra sig hur den vill”, ”Skaffar man katt ska man hålla reda på den”. Dessa, och många fler, är återkommande åsikter i kommentarsfält i kattrelaterade samtalstrådar på nätet. Men vad säger lagen?

Så säger lagen

När Partille Tidning kontaktar länsstyrelsen i frågan blir vi hänvisade till Jordbruksverkets stadgar kring hur du sköter din katt på rätt sätt.

Där går att läsa att du ska se till att din katt trivs i sin miljö – oavsett om det är inne eller ute. Den ska ha en egen liggplats, möjlighet att klättra, klösa och vässa sina klor, samt ha ställen att gömma sig på.

ANNONS

Det enda som framgår gällande innekatter är följande:

För katter som alltid är inomhus är det särskilt viktigt att de blir aktiverade eller får någon annan typ av sysselsättning samt att de får mental stimulans och möjlighet att tillgodose sitt födosöks- och jaktbeteende.”

Två läger i kommentarsfälten

Oavsett vad Jordbruksverket säger så verkar diskussionen om katters varande aldrig sina. I kommentarsfälten brukar det i regel finnas två läger.

Den första gruppen är de som anser att katter är djur som ska vara utomhus. De ska ta möss, hålla undan andra katter från reviret och bara vara djur. Ett vanligt argument är att katter skulle klara sig galant även utan människors inblandning. Och kanske är det så, eller så har människan gjort katters liv lite enklare. Och lite mysigare.

När vi talar om kategori nummer två i diskussionen är det minst sagt sköldmöer och vikingar som skyddar sina pälsklingar med sina liv. Att ta striden om att det vore oerhört grymt att inte låta katten tillbringa sin tid inomhus är mycket intensiv.

Här brukar de två grupperna att få världar att kollidera – och för den utomstående kan båda sidor låta logiska. Särskilt för oss som själva har fyrbenta fluffgrisar med kittlande morrhår och stor personlighet.

Men, det skapar samtidigt en diskussion om katters välmående och bästa. Så kanske fyller den ändå en funktion, trots allt.

Ska en katt vara inne eller ute?

Det finns inga enkla svar som går att applicera på alla katter. Men om man lyssnar på vad kattexperter säger så visar katten själv om den är intresserad av att upptäcka världen utanför det ombonade hemmet.

Oavsett om man tittar på Jordbruksverkets stadgar, försäkringsbolags rekommendationer eller andra kattkunniga så finns inget entydigt svar. Du kan få rekommendationer och råd från de olika hållen, men beslutet landar på dig som husse/matte.

Om du funderar på att släppa ut din katt, så är något som behöver tas i beaktande hur närområdet ser ut – finns det många grannkatter? Då kan det uppstå slagsmål. Är det mycket trafik på gatan? Då riskerar din katt att vara med om en olycka. Bor du på landet? Då finns risken att rovdjur ser din katt som ett lovligt byte. Och listan fortsätter...

En katt som trivs visar det tydligt i sitt kroppsspråk. Att få en långsam blinkning eller en buff med huvudet är kattens sätt att säga att den älskar dig, påstår experterna.

Så lyssna på din katt, vad visar den i sitt kroppsspråk? Du kan alltid ta med den ut på promenad i sele och långsamt vänja den vid utelivet. Ge den mat två gånger om dagen så att katten lär sig var buffén finns. Du är trots allt kattens betjänt – och inte tvärt om.

Den gyllene medelvägen

För att bli en riktig medelsvensson kanske du kan låta katten vara både inne och ute på samma gång? Hur då, kanske du tänker. Jo, senaste decenniet har antalet innätade balkonger exploderat i antal runtom i landet.

Med särskilda kattnät, som kan inhandlas både i djurbutiker och online, så kan du skapa ytterligare ett rum både för dig själv och din fyrbenta kamrat. Många menar att detta är det ultimata för en lägenhetskatt, som annars kanske inte skulle ha samma möjligheter att få frisk luft och fågelvittring.

Man behöver dock fråga hyresvärden eller bostadsrättsföreningen innan man sätter upp ett nät.

Du har väl kommit ihåg?

Sedan årsskiftet är det lag på att alla katter ska vara registrerade i kattregistret. Detta register finner du enklast på Jordbruksverkets hemsida. Detta gäller för både inne- och utekatter.

Varför katterna ska vara registrerade är bland annat för att de lättare ska kunna återförenas med sin ägare om de springer bort. Alltså handlar det om omtanke – vilket också frågan om hur vida en katt ska vara inne eller ute grundas i.

LÄS MER:Här är det vanligaste kattnamnet i Partille 2023

LÄS MER:Partille hett i filmvärlden – så kan din katt bli stjärna

LÄS MER:Här är fem nya lagar att ha koll på 2023

ANNONS