Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Shamiram Demir
Bild: Shamiram Demir

En gåta hur obehörig tog sig in på äldreboende i Furulund

Mitt i natten gick dörrlarmet på äldreboendet Trädgården i Furulund. Nattpersonal sprang till platsen och såg då en person avlägsna sig från platsen. Polis och väktare kallades till platsen. Men ingen misstänkt har hittats och ingen förklaring finns fortfarande till hur personen tagit sig in.

Anställda fick ett dörrlarm som gick igång inne på boendet och de sprang till det tomma rummet. Personen som hade befunnit sig på boendet hade då redan hunnit ta sig ut. Väktare och polisen larmades strax över tolv natten till tisdagen. Men de kunde inte hitta någon när de kom till platsen.

– Det är klart att det är olyckligt framförallt för våra boende och för deras anhöriga men även för våran personal, säger Per Sjöhav, enhetschef på Furulunds äldreboende, och för äldreboendet Trädgården där den nattliga inkräktaren ska ha uppehållit sig.

LÄS MER: Äldreboendet Trädgården kan försvinna helt lagom till nyår

Oklart hur personen har tagit sig in på boendet

Under tisdagen hade han fortfarande inte fått klart hur personen, eller personerna, har tagit sig in. Dagtid är entrén till boendet öppet. Då kan vem som helst ta sig in på dagcentralen och vårdcentralen Närhälsan som också delar lokaler med äldreboendet. Men kvällar och nätter är boendet helt låst, enligt ansvariga chefen. Vem den nattliga inkräktaren var är också oklart.

– De såg en person. Sen exakt hur bra de såg, det kan jag inte svara på, jag har inte pratat med nattpersonalen för de ligger och sover, säger Per Sjöhav.

LÄS MER: Covidutbrott på äldreboenden i Partille är ”hanterbart”

Något liknande har inte hänt tidigare på boendet. Om personen har gömt sig på rummet redan tidigare under dagen och blivit kvar tills hen upptäcktes senare på natten skulle kunna vara en möjlig förklaring. Men det dementeras av enhetschefen.

– Det skulle jag ha väldigt svårt att tro, utan att det skulle ha upptäckts, säger Per Sjöhav.

Men hur är det då möjligt, har de brutit sig in eller?

– Det kan jag inte svara på, men det får vi utreda.

Är det nåt som tyder på att det har varit inbrott?

– Det kan jag inte svara på. Det är polisens uppgift att utreda inbrott.

Och personen har inte gått in till de äldre som bor här?

– Inte vad vi vet.

Enhetschefen: ”Det är klart att vi ser över det som har hänt”

LÄS MER: Vårdhundarna Paris och Noah dämpar oron på Partilles äldreboenden

Information om händelsen har gått ut till anhöriga till de sju brukare som bor på äldreboendet just nu. Partille Tidning har tidigare rapporterat om att boendet ska stängas ner redan till nyår. Anledningen är bland annat att lokalerna inte är anpassade för den typen av verksamhet. Dels för att entrén för dagverksamheten också leder raka vägen in till äldreboendets rum. Under dagen informerades också all personal om incidenten under natten. Enhetschefen vill inte gå in på vilka säkerhetsrutiner som kommer att skärpas framöver.

– Det är klart att vi ser över det som har hänt, men hur vi jobbar det stannar mellan mig och personalen, säger Per Sjöhav.

Hur har de anställda reagerat, finns det nåt du kan säga där?

– Det är klart att man tycker att det är oroväckande att det kommer in personer som inte hör hemma i lokalerna, men det ska vi säkerställa för att det inte händer och sker igen.

Händelsen är polisanmäld. Inget har stulits från boendet.

LÄS MER: Man misstänks ha bott i källaren på Furulunds äldreboende

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.