En av sju ungdomar erbjuds kommunalt feriearbete

Just nu pågår förberedelse inför årets sommarjobb. Drygt 100 ungdomar av förväntade 700 sökande erbjuds kommunalt feriearbete såvida inte statliga medel backar upp.
– Vi försöker att erbjuda jobb till sökande som inte tidigare fått feriearbete via oss, säger Eva Ahlstedt, enhetschef på arbetsmarknadsenheten.

ANNONS

Den 10 februari öppnar möjligheten upp för ungdomar mellan 15 och 19 år att söka kommunalt feriearbete. De flesta arbetsplatserna finns inom äldreomsorg, städning, gräsklippning, barnomsorg, lägerverksamhet och parkarbete. När ansökningsperioden stänger, den 1 april, lottas kandidater fram men utifrån den nuvarande kommunala budgeten är chansen att man får ett jobb 14 procent.

– Tyvärr får inte alla som söker ett kommunalt sommarjobb, Eva Ahlstedt, enhetschef på arbetsmarknadsenheten.

Under de två senaste åren har projektet fått uppbackning av statliga bidrag. Huruvida det kommer att upprepas i år är inte något Eva Ahlstedt kan svara på.

– Det är inte så att det kommer varje år utan det har varit i samband med covid-19. Om vi bara har vår vanliga kommunbudget räknar jag på mellan 100 och 130 platser. Det beror på åldern på ungdomarna då lönekostnaden är olika beroende på den.

ANNONS

I fjol fick totalt 239 ungdomar kommunalt sommarjobb, tack vare att statsbidraget blev beviljat i maj och platserna kunde utökas. Eva Ahlstedt är inte säker på hur många som kommer att söka men berättar att närmare 700 brukar att söka.

– Det skulle förvåna mig om det blir färre.

LÄS MER:Mannes sommarjobb ska ge fler sommarjobb

Rättvis fördelning

Tidigare år har det lottats, det för att få det så rättvist som möjligt.

– Det är alltid tråkigt för de som inte får men vi rekommenderar de äldre att använda andra nätverk. Är du över 18 är det lättare att söka och få andra sommarjobb. Exempelvis kan du söka jobb som timvikarie eller sommarvikarie inom vården ändå men är man under 18 år är det inte helt enkelt.

Med lottningen finns det dock risker.

– Vi försöker sålla så man får ett sommarjobb via oss en gång. Söker man igen andra år så ska systemet sålla ut en, men inget är perfekt särskilt i med att det är en så stor grupp och att det är ett it-system.

Om man ska utöka arbetstillfällen för ungdomar är inget Eva Ahlstedt känner till.

– Hur mycket man vill satsa på detta är en politisk fråga. Vi på arbetsmarknadsenheten ser fördelar att ungdomar får ett sommarjobb. Det är bra för den kommunala verksamheten då jobben visar upp vilka arbetsplatser och uppdrag som finns som inte alla 15-åringar känner till. Sedan kanske man blir intresserad av att bli förskollärare eller jobba inom äldreomsorg och då är det en vinst för kommunen och ungdomarna. Det är alltid bra att få testa och känna på “vad är detta för jobb”.

LÄS MER:Större krav på säkerheten – nyrekrytering ska trygga fler

Hade ni önskat en större budget?

– Kommunen har också en begränsad budget så man får lita på att politikerna gör en bra fördelningen av budgeten vi har.

Feriearbetet betyder ett första jobb.

– Att tjäna egna pengar och få kontakter som man i framtiden kan använda. Sedan att man kanske hittar ett område som man hade velat jobba inom.

Lön för feriearbetare inom kommunen

Yngre än 18 år: 72,50 kronor i timmen (exklusive semesterersättning)

18 år: 93,50 kronor i timmen (exklusive semesterersättning)

19 år och äldre: 118:48 kronor i timmen (exklusive semesterersättning)

Källa: Partille kommun.

Under pandemin blir jobben extra viktiga.

– Covid begränsar resor så jobben skapar en sysselsättning där ungdomarna får en lön. Antalet feriejobb inom exempelvis hotell och butiker har minskat. De jobben suger upp många ungdomar, men turistnäringen har haft det tufft och då försvinner arbetsmöjligheterna för de ungdomar som är intresserade av dem jobben. Att kommunerna erbjuder feriejobb gör något. Vi kan inte erbjuda alla jobb till alla som inte får inom turistnäringen men några kanske.

LÄS MER:Utbildningarna i Partille – så mycket kan du tjäna

Kostnadsplaner för feriearbete

Från politiskt håll är det kommunstyrelsen som lagt budgeten. Föregående år tillsattes extra feriearbetstillfällen utifrån ett tillskott. Bestämmelser om tillskott för i år stadgas senare i vår. Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande, menar att det inte bara är kommunen som erbjuder feriearbete.

– Corona gjorde så att man inte kunde ha lika många sommarjobbare inom vård och omsorg, men näringslivet erbjuder även platser. Jag hoppas på att dessa även kan erbjuda arbetstillfällen i år men målet är att ha lika många kommunala feriearbetare som föregående år.

Thorbjörn Carlsson (S), oppositionsråd i Partille berättar om deras budget.

– I vår budget satsar vi två miljoner extra på detta. Vi vill att alla ungdomar mellan 16 och 19 år ska få arbeta.

Oppositionsrådet har pratat med företagarföreningen i Partille som gärna ser ett samarbete för att kunna hitta feriearbetare under enstaka veckor till ungdomar.

– Många unga ordnar jobb med egna kontaktnät men vi skulle behöva hjälpa 100 till. Det är bra från alliansens sida att öka budgeten men det vi lagt i budgetförslaget är att erbjuda, alla i samband med företagarföreningen, ett jobb.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS