Elva branddrabbade familjer har fått ny bostad av Partillebo

Elva familjer har skrivit nytt kontrakt med Partillebo och fått en bostad att flytta till permanent. De slipper därför vänta på att deras branddrabbade lägenhet ska saneras. Ytterligare fyra är på gång och därmed har man löst boendesituationen för mer än hälften av drabbade familjerna vid branden i Björndammen.

ANNONS
|

24 familjer som hade bostäder på den drabbade fastigheten på Domarevägen fick evakueras i branden för två veckor sedan. Nu har Partillebo löst boendet för elva familjer permanent.

”Matchning är gjord mot likvärdig lägenhetsstorlek och hyra och eventuellt nya behov.” skriver marknadschef Lena Moberg.

Hon berättar också att ytterligare fyra hushåll inom kort får nya kontrakt på en lägenhet, vilket betyder att 15 av de evakuerade hushållen har fått ett nytt och varaktigt boende. Det är fler än hälften av de drabbade. De kvarvarande branddrabbade försöker man också hjälpa att hitta nytt boende för.

”Vi arbetar intensivt med att få fram förslag på lägenheter till resterande hyresgäster på samma vis som ovan och vi har kontinuerlig kontakt med samtliga”, skriver Lena Moberg.

ANNONS

Alla hyreskontrakt förföll med branden

Samtidigt förklarar hon att Partillebo egentligen inte har skyldighet att hitta bostäder åt de drabbade. Alla hyreskontrakten ”anses vara förfallna” i och med att lägenheterna inte alls kan användas som bostad och för att evakueringstiden är så pass lång. Det betyder alltså att alla branddrabbade har blivit av med sina kontrakt hos Partillebo. Dessutom har det kommunala bostadsbolaget inget ansvar att ordna fram bostäder.

”Partillebo har inte någon skyldighet att ordna ersättningslägenheter till de drabbade, men vi har valt att göra det ändå”, förklarar Lena Moberg.

Vet mer om ett par veckor

Prognosen är som tidigare att lägenheterna kommer ta över ett år att sanera och att ställa i ordning. Om ett par veckor ska den första brandsaneringen vara klar och då kommer Partillebo ha en mer detaljerad tidsplan för när de resterande hyresgästerna kan återvända till Domarevägen.

Alla branddrabbade fick också hjälp av räddningstjänsten samma dag som branden att hämta akuta förnödenheterna. Därefter har de kunnat hämta fler nödvändiga saker på vissa tider. En sanering av möbler som går att rädda görs också.

Polisen letar fortfarande svar på varför det började brinna

Polisen arbetar fortfarande efter teorin om misstänkt mordbrand, vilket per automatik blir fallet när det brinner i lokaler eller fastigheter där det bor människor.

– Vi väntar nu bara på att få tillbaka brottsplatsundersökningen. Vi har inga klara svar än men just nu tror vi inte att det är någon som kastat in något utan att branden har startat i lägenheten, säger förundersökningsledaren Anna-Karin Pettersson.

Enligt henne kan det finnas ett antal olika förklaringar till att det började brinna i bostaden på översta våningen i den branddrabbade fastigheten på Domarevägen.

– Vi arbetar efter flera teser, det kan ha börjat brinna på grund av oaktsamhet eller att det inte var meningen eller så var det en medvetet startad brand, vi vet inte.

I början av nästa vecka beräknas det komma mer tydliga svar på vad som orsakat branden som förstörde fastigheten och där 24 familjer fick evakueras.

LÄS MER:Partillebo fryser uthyrningen – branddrabbade först i kön

LÄS MER:Brandhärjad fastighet får ett väderskydd – inflyttning oklar

LÄS MER:Thomas och 10-årige sonen tog sig ut ur brinnande huset

ANNONS