Elever laddar inför språkresa till Barcelona och Aix-en-Provence

26 elever på Partille Gymnasium ska läsa språk på plats i Spanien och Frankrike nu i mars månad. Det är första gången skolan gör en sådan resa och allt betalas med EU-medel.

ANNONS
|

Nu ska eleverna på Partille gymnasium få studera språk de kämpar med i skolbänken på plats i Spanien och Frankrike. Det är tack vare att skolan var snabba med att ansöka om att bli ERASMUS-certifierade förra året. Det gjorde också att skolan kunde söka EU-medel som betalar för resan och uppehället hos en värdfamilj under den tio dagar långa vistelsen. De får också äta två mål mat om dagen, men betalar för sin lunch. Förhoppningen är att stärka elevernas språk så att de kan konkurrera på den europeiska arbetsmarknaden längre fram.

– De ska utveckla sina språkkunskaper i spanska och franska. Det här är ett sätt att öka motivationen för i framtiden behövs de här språkkunskaperna för att kunna bli konkurrenskraftiga i Europa, säger Lena Lindgren, utvecklingsledare och lärare i språk och kommunikation på gymnasiet.

ANNONS
Lena Lindgren är lärare i språk och kommunikation på Partille gymnasium och hon tror att eleverna kommer att vässa sina språkkunskaper och växa mycket under språkresan i mars.
Lena Lindgren är lärare i språk och kommunikation på Partille gymnasium och hon tror att eleverna kommer att vässa sina språkkunskaper och växa mycket under språkresan i mars.

Är det här inte ett sätt att åka utomlands och ha kul bara?

– Eleverna kanske tror det. Men här handlar det om att de kommer i spansk respektive fransk skola och deltar i ett kulturellt program. Och även om de har kul kommer de att lära sig otroligt mycket, hoppas Lena Lindgren.

LÄS MER:Ungdomar väljer bort det egna gymnasiet

Skolan har vana av internationellt utbyte

Partille gymnasium har en lång tradition av att arbeta internationellt. Skolan har tidigare haft utbyten med skolklasser i Italien och man har också ett samarbete mellan byggprogrammet och Östhjälpen i Rumänien. Dessutom fortbildas skolpersonal på olika platser i Europa. En annan ambition med språkresan som planeras för fullt är att stärka eleverna inför livet med allt vad det innebär.

– Vi hoppas att de kommer växa som människor, eller jag är övertygad om att de kommer göra det i och med de möten som de kommer ha under tiden där, vi kommer göra utflykter och andra saker tillsammans, förklarar Lena Lindgren.

Eleverna ska få läsa spanska och franska i skolorna på plats fyra timmar om dagen under den skolvecka de är bortresta.

– Det är språkundervisning som är designad för de här eleverna med lärare där på plats, förtydligar Lena Lindgren.

LÄS MER:Unga vill ha nätkränkningar på schemat i skolan

Resan kostar 8 500 kronor per elev och betalas via EU-medel

Resan kostar cirka 8500 kronor per elev, och då ingår frukost och kvällsmat, samt boende hos värdfamilj. När restriktionerna kring Covid-19 släpptes gick det också en lättnadens suck hos eleverna som sett fram emot resan. De arbetar nu intensivt med att nöta in ord och fraser som kan vara användbara.

Det är frivilligt att åka och ungefär hälften av eleverna i språkklasserna har nappat på erbjudandet. Flera av dem som inte hoppat på chansen prioriterar istället att vara på hemmaplan för att inte missa matcher och träningar i handboll och fotboll.

Nikolina Djordjevic går i årskurs två i klass SA20 och ser fram emot resan till Aix-en-Provence i Frankrike.

– Det ska bli jättekul. Jag tror att vi kommer lära oss språket jättemycket och att ta eget ansvar, eftersom att vi åker själva utan några föräldrar.

Men det var inte självklart att åka iväg på språkresan från början. Avgörandet blev när en nära kompis också skulle åka. Då kändes det tryggare, eftersom eleverna kommer bo parvis hos sina värdfamiljer.

– Jag var jätteosäker i början just för man åker själv, det är ändå tio dagar utan sin familj.

Therese om resan till Barecelona: ”Jag tror att det kommer vara väldigt utvecklande. Mins spanska kommer väl utvecklas, men även mitt ansvar att ta hand om mig själv i tio dagar.”

Även Therese Wennergren i klass SA20 ska åka på språkresan – fast till Barcelona i Spanien.

– Det ska bli jättekul. Jag tror att det kommer vara väldigt utvecklande. Min spanska kommer väl utvecklas, men även mitt ansvar att ta hand om mig själv i tio dagar.

Hon oroar sig en del för hur det ska gå att bara prata på spanska med värdfamiljen, som hon inte har pratat med alls på förhand. Familjen möter upp eleverna och hämtar på flygplatsen.

Vad tror du att du kommer stå här och säga efter resa?

– Att det var lyckat och att vi hade roligt, och så hoppas jag att jag känner att min spanska har utvecklats.

Maja Stenqvist ser fram emot resan till Barcelona, men hon ser också flera utmaningar framför sig.

– Att prata spanska helt med värdfamiljerna, det kommer bli svårt. Men vi är flera som bor tillsammans så vi kommer hjälpas åt.

Hon förstår inte att inte fler klasskompisar har hoppat på möjligheten att få läsa spanska på plats. Hon har själv rest flera gånger med familjen till olika delar i Spanien.

– Det här är en chans att öva på och utveckla sin spanska, det ska bli lärorikt.

Vad ska du göra med din spanska framöver tänker du?

– Vet inte riktigt men det är väl alltid kul att prata så bra spanska som möjligt, för det är ett stort språk.

LÄS MER:Glädje över hävda restriktioner – nu planeras för studenten

ERASMUS-certifikat

Att bli ERASMUS-certifierad innebär att skolan kan arbeta mot internationella mål, dels för personal och för eleverna. Skolan kan då också söka fonder och EU-medel för att göra utbyten eller språkresor. Ambitionen är att stärka banden emellan invånarna i Europa.

Längre fram kommer elever som läser italienska och tyska också erbjudas samma möjlighet att få läsa sina språk på plats i landet.

Utöver språkresorna planerar också samhällsprogrammets årskurs 3 en utbytesresa till Bergamo i Italien. De har under året haft ett digitalt samarbete med en skolklass där och nu ska de träffas. Men de italienska eleverna kan inte göra samma resa till Partille på grund av restriktionerna. Estetprogrammets elever kommer på liknande sätt göra en utbytesresa till Berlin.

Under våren kommer också fyra elever från fordons- och elprogrammet, att göra en veckas praktik, eller APL, på en fordons och el-skola i Rouen i Frankrike.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS