Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Det brann på natten i Furulunds skola. Till följd av detta får lågstadiebarnen stanna hemma från skolan under onsdagen. Bild: Jonas Rindefjell
Det brann på natten i Furulunds skola. Till följd av detta får lågstadiebarnen stanna hemma från skolan under onsdagen. Bild: Jonas Rindefjell

Elever får stanna hemma efter brand på skolan

Lågstadiedelen på Furulunds skola brann under natten mot onsdag. Nu meddelar kommunen att verksamheten för elever i årskurs F-3 ställs in både under onsdagen och torsdagen.
– Vi har informerat om att skolan är stängd för F-3 i dag och att vi inte med så kort varsel har andra lokaler, säger Anna Hartung, kommunikationschef i Partille kommun.

Strax efter klockan 02 natten till onsdagen larmades räddningstjänsten om branden i Furulundsskolan. Det är en av byggnaderna som används till årskurserna F-3 som har drabbats. Brandrök har också spridit sig till angränsande F-3 byggnad.

– Vi har informerat om att skolan är stängd för F-3 idag och att vi inte med så kort varsel har andra lokaler, sa Anna Hartung, kommunikationschef i Partille kommun på onsdagsmorgonen.

LÄS MER: Brand på Furulundsskolan i natt – öppna lågor

Elever i årskurs 4-6 berörs inte av branden och kommer att ha undervisning på plats som vanligt. Lärare och personal har fått information och stöttar elever som har frågor om händelsen eller är oroliga.

Övervakningskameror finns

Under morgonen hölls ett möte på skolan där lärare och annan personal informerades.

– Det pågår också ett arbete med att vi så snabbt som möjligt ska kunna få igång verksamheten igen med de elever som är berörda, säger Anna Hartung.

LÄS MER: Pojke misshandlad – polisen utreder hatbrottsmotiv

På onsdagsmorgonen meddelade kommunen att skolans undervisning för årskurs F-3 ställs in under dagen.

– Det är svårt att säga när vi kan nyttja lokalerna fullt ut igen. Jag vet att det är personal både från en saneringsfirma och räddningstjänsten på plats under morgonen och gör en bedömning av lokalerna, säger Anna Hartung.

Inställd undervisning både onsdag och torsdag

Senare under onsdagen kom beskedet att eleverna ska hållas hemma även under torsdagen.

– Anledningen är att verksamheten behöver mer tid för att lösa tillfälliga lokaler och för att man ska hinna göra klart saneringsarbetet i de lokalerna man kan återgå till, säger Anna Hartung.

Tidigare problem med skadegörelse

LÄS MER: Nu händer det – så öppnar Partille efter pandemin

Partille Tidning skrev nyligen om problemen med skadegörelse på skolan, hur tänker du kring det när något sånt här händer?

– Det är klart att det är jättetråkigt att våra lokaler utsätts för skadegörelse. Vi vet inte vad den här branden beror på, men det klart att skadegörelse är verkligen inget vi önskar. Det är både onödig tid och pengar som vi vill lägga på annat.

Kommunen har upprättat en krisledningsstab och polisen utreder branden som grov skadegörelse.

Från och med onsdagseftermiddagen fokuseras stabens arbetet på att hitta nya tillfälliga lokaler till eleverna, samt på att sanera de berörda lokalen, berättar Anna Hartung.

– Vi jobbar efter tre spår, antingen att använda en del av lokalerna efter att de sanerats, använda salar om inte används i skolan eller att hitta lokaler i området.

Jobbar mot att öppna skolan på fredag

Enligt Anna Hartung är ambitionen att hitta lokaler för de 230 elever som berörs redan tills på fredag.

– Våran absoluta ambition är att ha verksamheten i gång på fredag. Någonting kommer vi lösa men vi vet inte exakt hur det kommer se ut. Vi tror det kan vara möjligt.

LÄS MER: Vandalisering på Furulunds skola – för 100 000 kronor

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.