Elever efter språkresan: "Det uppväger fem års franska för min del”

Gymnasie-eleverna från Partille åkte under en skolvecka till Barcelona och Aix-en-Provence i Frankrike. Nyligen hemkomna berättar de om både udda matupplevelser och att de lärt sig mer franska på en vecka än i skolbänken under flera år. Lektioner halva dagen och utflykter varje dag

ANNONS
|

Alvin Bredenfeldt går i årskurs tre i samhällsprogrammet och tar studenten nu till sommaren. Under en vecka i slutet av mars åkte han med klasskompisarna i franskaklassen till Aix-en-Provence, en halvtimme utanför Marseille. Det blev både en kulturupplevelse och på plats fick han en stor dos franska.

– Det jag har lärt mig alla de åren jag läst franska i skolan är ingenting jämfört med de tio lektionstillfällena därnere. Det uppväger fem års franska för min del.

Han lägger till att han dock inte varit särskilt engagerad i skolan och franskstudierna här hemma. På gymnasiet har han pluggat franska under de två första åren.

ANNONS

Alvin Bredenfeldt hade inga stora förväntningar på resan, men nu har han fått blodad tand för språket.

– När man är därnere och utsätts för franskan hela tiden så blir det viktigt på ett helt annat sätt, det blir roligt liksom. Det är inte jättekul i Sverige att prata franska när man inte har nån användning för det, men när man direkt får användning för det så blir det värdefullt.

Alvin Bredenfeldt är mycket nöjd med sin språkresa ner till Frankrike och lärde sig mer där på plats under tio dagar än på flera år i skolan.
Alvin Bredenfeldt är mycket nöjd med sin språkresa ner till Frankrike och lärde sig mer där på plats under tio dagar än på flera år i skolan. Bild: Shamiram Demir

Eleverna som åkte fick undervisning halva dagen på en skola, men de hade också guidade turer och intryck för livet. Han bodde hos en värdfamilj som förutom franskan kunde engelska, så kommunikationen fungerade rätt bra. I samma familj fanns ännu en elev som var från Saudiarabien. En detalj som dock inte fanns med i informationen inför resan ner.

– Men det spelade inte mig nån större roll. Generellt är jag jättenöjd med värdfamiljen och hela upplägget, summerar Alvin Bredenfeldt.

Han tar framför allt med sig det kulturella utbytet efter äventyret för två veckor sedan.

– Det man tänker på mest är deras artighet. De tackar mycket, de hälsar flera gånger och de säger hejdå flera gånger, det är på ett helt annat sätt än här.

Alvin Bredenfeldt kan tänka sig att åka ner fler gånger till Frankrike. Syftet med språkutbytet och EU-medlen som finansierade resan har delvis fått önskad effekt –nämligen att stärka den europeiska gemenskapen.

Gymnasiet är en ERASMUS-certifierad skola

Partille Gymnasium arbetar mot internationella mål – både för elever och personal. Det gör den till en ERASMUS-certifierad skola. Tanken med resan var att stärka elevernas språk så att de kan konkurrera på den europeiska arbetsmarknaden längre fram. Maja Stenqvist och Therese Wennergren i klass SA20 har pluggat spanska i flera år. De i sin tur fick åka med 12 andra elever ner till Barcelona i Spanien och pratar om sin språkresa med många superlativ.

– Det var en jätterolig upplevelse, man fick bättre sammanhållning och man lärde känna nya människor. Sen utvecklades spanskan väldigt mycket och man insåg hur mycket man faktiskt kunde och jag förstod mycket mer än vad jag trodde, säger Maja Stenqvist.

Maja Stenqvist: ”De har väldigt mycket sötare frukost än vad vi har här och det föredrar jag inte. Vi fick nutella-macka varje dag, och det är kanske gott två dagar men inte tio dagar liksom”.

Maja Stenqvist och Therese Wennergren har fått en stor dos språkkunskaper på resan ner till Spanien och Frankrike.
Maja Stenqvist och Therese Wennergren har fått en stor dos språkkunskaper på resan ner till Spanien och Frankrike. Bild: Shamiram Demir

En av tjejerna fick åka med tunnelbana till skolan eftersom värdfamiljen bodde en bit bort. Det ställde en del krav på henne och kompisen att utforska staden. Annars lyfter de matvanorna som de hade svårt för till en del.

– De har väldigt mycket sötare frukost än vad vi har här och det föredrar jag inte. Vi fick nutella-macka varje dag, och det är kanske gott två dagar men inte tio dagar liksom, säger Maja Stenqvist.

Var det vad de själva åt varje morgon?

– Det var det de serverade oss i alla fall, fortsätter Maja Stenqvist, som bodde hos en mamma med ett kollektiv av studenter från olika delar av Spanien.

Kompisen som bodde hos en annan värdfamilj fick en mer varierad frukost.

– Men det var alltid nån typ av macka, macka med ost, med skinka och med nutella, säger Therese Wennergren.

Dessutom upptäckte de att spanjorer hellre äter olika sorters grytor med ris istället för potatis till maten. En dag serverades det harkött på tallriken hos värdfamiljen.

– Det hade jag aldrig ätit innan så det var nåt nytt, och så fick vi dricka varm getmjölk till frukost och det var också nåt nytt, säger Therese Wennergren med ett skratt.

Var det för att ni var utlänningar eller varför fick ni det?

– Nej, för henne var det normalt. Hon frågade om vi ville ha mjölk till frukost och ”vi sa ja absolut” och då kom hon fram med varm getmjölk nästa dag.

Vad gjorde ni då?

– Nej, vi vågade inte säga nåt så vi drack upp det.

Klassen med 14 elever studerade fyra timmar spanska på den Internationella skolan dagligen. Men de hade också guidade turer runtom i staden. Att omges av spanskan från morgon till kväll gjorde mycket för språkkunskaperna.

Blev ni mer ”europeiska” av den här resan?

– Oj. jag vet inte. Men det var en väldigt lärorik och händelserik resa som var väldigt bra, säger Maja Stenqvist.

Vill någon av er jobba i Spanien framöver?

– Ja, att åka på ett utbytesår eller språkkurs skulle jag absolut kunna tänka mig. Det blir en drivkraft också att läsa spanska i skolan, säger Therese Wennergren.

Frida Jigrot: ”De var mer teatraliska och spelade rollspel, så det kommer jag absolut ta med mig i undervisningen här.”

Även fyra lärare var på plats, de bytte av varandra under den tio dagar långa resan till Barcelona. De fungerade mest som stöd. Frida Jigrot undervisar i spanska, samhällskunskap och religion och var med eleverna de första fem dagarna.

– De skötte sig exemplariskt. Jag tycker det var jättefint att se hur eleverna växte. Hur deras vardagsspanska kom fram och att de vågade fråga efter vägen och beställa mat, säger Frida Jigrot.

Gymnasieläraren Frida Jigrot följde med eleverna ner till Barcelona.
Gymnasieläraren Frida Jigrot följde med eleverna ner till Barcelona. Bild: Shamiram Demir

På schemat fanns också muntlig framställning och kultur för eleverna. En lokal stadsguide tog runt dem till populära besöksställen. Det blev det en nyttig resa även för lärarna.

–Jag fick också vara med under en halv skoldag och se uppgifterna som de spanska lärarna gjorde, de var mer teatraliska och spelade rollspel, så det kommer jag absolut ta med mig i undervisningen här, säger Frida Jigrot.

Partille Gymnasium ERASMUS-certifierad skola

Att bli ERASMUS-certifierad innebär att skolan kan arbeta mot internationella mål, dels för personal och för eleverna. Skolan kan då också söka fonder och EU-medel för att göra utbyten eller språkresor. Ambitionen är att stärka banden emellan invånarna i Europa.

Just nu har tre elever som läser tyska på skolan åkt ner till Düsseldorf för att studera språk på plats under en vecka.

I slutet av april åker fyra el-elever från fordons- och elprogrammet på en veckas praktik, Arbetsplatsförlagd lärande, till Rouen i Frankrike. Och samhällsprogrammets årskurs tre åker på skolutbyte till Bergamo, som de gjort många gånger förut men som har varit pausat under pandemin. De italienska eleverna kommer att göra samma resa till Italien under nästa läsår. Estetprogrammets elever kommer på liknande sätt göra en utbytesresa till Berlin.

LÄS MER:Elev blev tillsagd att sluta bråka – bet lärare i handen

LÄS MER:Ugglums skola först ut med revolutionerande odlingsteknik

LÄS MER:Kulturskoleelever från tre kommuner möts i stor vårkonsert

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS