Elever besökte riksdagen under studieresa till huvudstaden

Ett 30-tal elever från Partille gymnasiums samhällsprogram besökte i veckan huvudstaden och fick se hur det fungerar i riksdagen.
– Det var väldigt stort, det var jag kanske inte förberedd på och så var det väldigt mycket säkerhet och det var jag också chockerad över, säger Line Bergfeldt.

ANNONS
|

Två lärare och ett 30-tal elever från Partille gymnasium besökte Stockholm och det allra heligaste inom politiken, självaste riksdagen. Det var årskurs två på samhällsprogrammet som gjorde besöket under onsdagen. Varje år brukar lärarna ta med elever för att besöka riksdagen – när inte pandemin satt stopp för att resa.

De 32 eleverna med två lärare i släptåg hade som mål att besöka landets beslutande organ – där 349 ledamöter från hela landet sitter och fattar viktiga beslut.

– Det var väldigt intressant, man fick en insyn i hur det går till därinne i riksdagen. Och så hade vi en guide med oss som pratade om vad som hände i varje rum, berättar Line Bergfeldt.

ANNONS

Eleverna bevittna två ovanliga händelser

De fick vara med under en votering kring hur partierna ställde sig till att Finland skulle tillåtas skicka militär till svensk mark framöver, en grundlagsändring som krävde en kvalificerad majoritet. En händelse som de kanske inte får vara med om fler gånger, menar en av lärarna som var med på resan.

– Det är spännande, för det händer ganska sällan, konstaterar Magnus Garå som är lärare i samhällskunskap på Partille gymnasium.

Dessutom fick eleverna också se hur det går till vid en lottning när rösterna blev jämna vid en omröstning, även det en ovanlig händelse, enligt läraren. Eleverna fick se hur politikerna använde sig av tekniken som är viktigt i riksdagen.

– Hur det går till med voteringen, hur de röstar och att man kan se lamporna på hur personer röstar. Det var väldigt intressant att se, säger Line Bergfeldt.

Cassandra Rosenquist: ”Tempot de höll var extremt högt, vilket man inte hade förväntat sig.”

Även kompisen Cassandra Rosenquist var imponerad.

– Det var rätt så intressant att se omröstningarna de hade och det tempot de höll var extremt högt, vilket man inte hade förväntat sig.

Den sista halvtimmen i riksdagen var avsatt för att ställa frågor till riksdagsledamoten Joakim Järrebring, socialdemokrat från Alingsås.

– Det var såna frågor man kanske inte riktigt lär sig om på internet, säger Line Bergfeldt, som var mycket nöjd med besöket.

Säkerheten oväntat stor

Eleverna har under samhällslektionerna det senaste året läst en del om det politiska systemet och hur det fungerar i Sverige. Storleken på riksdagen var en annan sak som överraskade eleverna.

– Den var väldigt stor, det var jag kanske inte förberedd på och så var det väldigt mycket säkerhet och det var jag också chockerad över, till exempel när vi skulle gå på toa så fick guide ringa in en vakt som fick gå med oss, säger Line Bergfeldt.

Det fick henne att förstå hur viktig politikernas roll är.

– Man blir lite ”cool tänkte jag”. Då inser man också hur viktigt det är och vilken betydelse det har vad de gör.

Att inte bara läsa om riksdagen, utan också komma dit och se allting fungerar i praktiken fick eleverna att bättre förstå hur systemet fungerar.

– Det är också skönt när man får se det i verkligheten för då faller alla bitar på plats.

Kanske ska bli politiker

Line Bergfeldt är inte politiskt engagerad sedan tidigare. Men efter att de olika partiernas ungdomsförbund också besökte gymnasiet i förra veckan så fick hon blodad tand och skrev upp sig som medlem – vilket parti det blev vill hon dock inte avslöja.

– Jag har inte bestämt om jag ska engagera mig, men om jag har tid och möjlighet så kanske jag ska göra det på min fritid, funderar hon.

Hon får inte rösta i årets val till hösten dock. Men det får klasskompisen Cassandra Rosenquist göra för första gången i sitt liv. Hon är inte så engagerad och behöver läsa in sig mer på de olika partiernas politik innan hon gör sitt val.

– Jag har inte bestämt mig riktigt ännu.

LÄS MER:Aylin från Sävedalen siktar på en andra period i riksdagen

LÄS MER:Elever efter språkresan: "Det uppväger fem års franska för min del”

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS