Falskt larm om rasism under Partille cup i sommar.
Falskt larm om rasism under Partille cup i sommar. Bild: Nicklas Elmrin

Efter utredningen: Falskt larm om rasism under Partille cup

En målvakt gick nyligen ut i en av Brasiliens största dagstidningar ”O Dia” och berättade att han blivit utsatt för rasism under Partille cup. Men efter att arrangören inlett en utredning dementerar laget uppgifterna.
– De säger att det är under en annan turnering i Danmark som det inträffat, de beklagar så mycket att det blev fel, säger Fredrik Andersson, generalsekreterare Partille cup.

ANNONS
|

Det var i ”O Dia”, en av Brasiliens största dagstidningar som uppgifterna om rasism under Partille cup först blev omskrivna. Det rör sig enligt tidningen om uppgifter från en målvakt i brasilianska delegationens lag Herkules, som berättar att idrottare från ett svenskt lag imiterade och samtidigt ropade ”apa, apa” mot honom under en match, vilket Partille Tidning tidigare rapporterat om.

När Partille cups generalsekreterare Fredrik Andersson kontaktades för en kommentar på artikeln förklarade han att det inte var något som organisationen kände till.

– Vi blev lite chockade när vi läste det, för det är inget som kommit till vår kännedom tidigare utan vi hör om det först nu i dag. Och vi vill ju gärna att om det finns lag som upplever något liknande att de anmäler det direkt till oss under turneringen, så vi kan agera direkt.

ANNONS

Efter att ha läst artikeln i ”O Dia” valde Partille cup att kontakta sin agent i Brasilien för att gå till botten med vad som egentligen hänt.

– Vi inleder en utredning och följer upp det här när vi fått mer information och se hur vi kan agera. All form av rasism tar vi stort avstånd från. Vi vill att det ska vara en schysst miljö för spelarna.

Bad om ursäkt

Efter bara någon dag kunde sedan Partille cups agent i Brasilien meddela att det verkade som att det skett ett missförstånd.

– De ber enligt honom så hemskt mycket om ursäkt, det är inte under Partille cup det ska ha skett utan under en turnering i Danmark. De ska ha försökt få brasilianska tidningen att ändra sina uppgifter, säger Fredrik Andersson när han nås för en uppföljande kommentar.

Men innan Partille cup valde att helt lägga ner utredningen tog de även kontakt med det drabbade laget direkt, som nyligen meddelade sitt svar.

– De har skickat ett långt brev där de bekräftar att det som står i tidningen inte är sant utan att det är en annan turnering i Danmark där det inträffade. De beklagar så mycket att det blev fel, och de har försökt få det åtgärdat i tidningen men jag vet inte om de har lyckats, säger Fredrik Andersson.

Han förklarar också att laget skriver att de trivdes under deras vistelse på Partille cup och att de inte upplevt någon form av främlingsfientlighet eller liknande.

Partille cup själva uppger att de inte gjort några försök att få ”O Dia” att ändra sina uppgifter i artikeln.

– Nej, det har vi inte, utan vi har en medieavdelning som jobbar med den frågan. Sen tror jag att om laget inte lyckas nå fram själva så är det svårt, säger Fredrik Andersson.

LÄS MER:Partille IF värmer upp inför Gothia Cup

LÄS MER:Partille Cup vill öka tryggheten för alla deltagare

LÄS MER:Fler tjejer spelar fotboll – men ovanligt få lag i Partille

ANNONS