Leif Gustavsson, Lexby gård och ett Levande Lexby, berättar om beslutet att ställa in årets luciafirande.
Leif Gustavsson, Lexby gård och ett Levande Lexby, berättar om beslutet att ställa in årets luciafirande. Bild: Shamiram Demir

Efter smittökningen – populära Luciafirandet ställs in

Det blir inget Luciatåg till häst, med facklor och sång och julmarknad. Det populära arrangemanget som vanligtvis lockar ett tusental besökare ställs in. Orsaken är en ökande smittspridning av covid-19.

ANNONS

I dagarna kom beskedet: ”Det är jättetråkigt att behöva ta beslutet att ställa in årets Lucia i Lexby. Vi har verkligen sett fram emot Lucia till häst, julmarknad och en go julstämning i år igen. Men vi måste vara rädda om varandra och inte ta onödiga risker nu när smittan ökar kraftigt. Levande Lexby önskar er en trevlig lucia och en god jul.”

LÄS MER:Vi äter mer lamm – lokala fårproducenten får neka kunder

Leif Gustavsson, på Lexby gård och Levande Lexby, berättar att den senaste tidens ökade smittspridning ligger bakom beslutet. Luciafirandet brukar locka uppemot 1 000 besökare. Många av aktiviteterna sker i trånga utrymmen, på fiket, i fårhuset och barn som ska sitta och prata med tomtemor.

– Man hör mycket och följer debatten när det gäller smittspridningen. Det är tråkigt men vi måste ta beslutet när det ser ut som det gör. Vi måste ta ansvar, säger han.

Det har inte varit aktuellt att genomföra arrangemanget med covid-pass?

– Nej, föreningen har inte möjlighet till en sådan organisation.

Hur känns det att beslutet nu är taget?

– Det är givetvis tråkigt men vi hoppas att det kommer fler år när vi kan köra istället.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS